Una din trei companii industriale se confrunta in mod regulat cu probleme de retea, 45% dintre companii se confrunta cu acestea de cateva ori pe luna, in timp ce doar 12% dintre respondenti au declarat ca se confrunta cu astfel de provocari o data pe an sau mai rar. Acestea au fost constatarile ingrijoratoare evidentiate de Kaspersky in raportul sau, care investigheaza provocarile de securitate ale retelelor cu care se confrunta companiile cu sedii multiple.
Companiile industriale opereaza de obicei folosind o infrastructura distribuita geografic, cu fabrici, sucursale si alte facilitati critice situate in diferite locatii. Aceasta particularitate poate duce la o serie de probleme precum probleme logistice, bariere de comunicare, dificultati in coordonarea operatiunilor, mentinerea unor standarde de calitate unitare si asigurarea conformitatii cu reglementarile locale.
Pe langa provocarile mentionate mai sus, companiile industriale cu sedii multiple se confrunta in mod regulat cu probleme legate de infrastructura IT si securitatea informatiilor. Potrivit raportului Kaspersky, intitulat „Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions”, 49% dintre reprezentantii companiilor producatoare au considerat ca detectarea si rezolvarea eficienta a incidentelor de securitate cibernetica este cea mai dificila sarcina. Ei au mentionat, de asemenea, ca dificultati semnificative monitorizarea implementarii masurilor de securitate (46%) si construirea unei politici de securitate coezive (42%).
Aproape 30% dintre respondenti au declarat ca au intampinat in mod regulat probleme de retea, cum ar fi defectiuni sau caderi ale retelei, performanta slaba a serviciilor si aplicatiilor si capacitate inadecvata de conectare. In plus, 38% dintre acestia s-au confruntat cu astfel de provocari o data, pana la de trei ori pe luna, in timp ce 28% s-au confruntat la fiecare doua luni si 7% le-au experimentat chiar in fiecare saptamana.
In ceea ce priveste timpul necesar pentru restabilirea retelei dupa o defectiune sau o intrerupere, majoritatea respondentilor (74%) au spus ca au nevoie de obicei intre 1 si 5 ore, in timp ce 15% au declarat ca nu au petrecut mai mult de 1 ora, iar 10% au nevoie de pana la o zi lucratoare. Timpul de nefunctionare duce la daune financiare si reputationale semnificative si poate costa mii de dolari pe minut si chiar mai mult pe ora. Prin urmare, este important ca toate companiile sa previna posibilele intreruperi ale retelei si ar trebui sa fie capabile sa le remedieze rapid, daca apar.
Pentru a minimiza posibilitatea problemelor de retea si pentru a construi o protectie complete, fiabila, pentru toate activele si procesele din companiile industriale, Kaspersky recomanda:
Folositi platforme OT XDR, cum ar fi Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS), care ofera gestionarea centralizata a activelor si a riscurilor, audit de securitate si conformitate si scalabilitate de neegalat, oferind retelelor industriale si sistemelor de automatizare o protectie fiabila. Odata cu actualizarea recenta, aceasta permite acum suportul pentru 100 de puncte de monitorizare si ofera optiuni nelimitate pentru construirea unei noi retele software-defined intre sucursalele companiei.
Daca compania dumneavoastra necesita o solutie separata pentru a-si gestiona reteaua corporativa de pe o singura consola, utilizati o solutie specializata precum Kaspersky SD-WAN. Acest produs integreaza canale de comunicatii separate si functii de retea intre companii si imbunatateste performanta aplicatiilor, facilitand construirea de retele fiabile si mentinand in siguranta businessurile cu sedii multiple.
Daca companiile au nevoie de protectie avansata, pot combina ambele solutii. Integrarea Kaspersky SD-WAN si Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks permite companiilor sa transfere o copie a traficului retelei industriale, astfel incat sa poata stabili un sistem centralizat de monitorizare si protectie. Sinergia celor doua produse face ca infrastructurile distribuite sa fie scalabile, oferind servicii de retea de inalta calitate si acordand prioritate traficului ICS/SCADA.
Raportul complet „Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions” este disponibil aici.
COMMENTS