Zitec, lider pe piața IT & digital marketing din România, prezintă tendințele cu un impact major în următorii ani în dezvoltarea aplicațiilor mobile. Printre acestea se numără tehnologiile de realitate augmentată, IoT, dar și securitatea mobilă, aplicațiile cross-platform sau cele pentru dispozitive pliabile.
Experții Zitec au analizat o serie de trenduri care și-au făcut deja apariția în zona aplicațiilor mobile și care vor deveni tot mai populare, pe măsură ce companiile explorează noi metode și adoptă tehnologii pentru optimizarea interacțiunilor digitale pe care le oferă consumatorilor lor.
Realitatea augmentată nu este un concept nou, însă oportunitățile aduse în cadrul soluțiilor mobile sunt din ce în ce mai numeroase și mai practice, oferind clienților informații utile în timp real și o manieră unică de experimentare a produselor înainte de achiziție. Potrivit Statista, vor exista 1,7 miliarde de utilizatori de realitate augmentată mobilă în 2024, o creștere uriașă față de cele 200 de milioane înregistrate în 2015, iar conform unui raport Deloitte Digital & Snap Inc, 71% dintre cumpărători ar face achiziții mai des dacă tehnologia AR ar fi mai utilizată. În ceea ce privește avantajele aduse business-urilor, un studiu Mindshare arată o implicare a consumatorului de 2x mai mare în cazul produselor care au integrate experiențe interactive prin AR, care se bucură de o rată de conversie de 94%, conform Deloitte Digital & Snap Inc.
“Exemplul aplicației IKEA Place, unde utilizatorii își pot proiecta mobilierul în interiorul casei pentru a vedea dacă se potriveşte înainte de a-l cumpăra, aplicațiile din industria de cosmetice sau de fashion, precum Nike fit sau aplicația de cabină de probă virtuală Timberland, sau aplicațiile de muzee, care oferă expoziții interactive pentru a da viață artefactelor istorice, demonstrează că AR este adoptat de tot mai multe industrii, precum educație, arhitectură, turism, auto, sau media”, explică Iulian Oprea, Mobile Director, Zitec.
Cererea pentru aplicații de tip IoT este și ea într-un trend ascendent, având în vedere numărul de dispozitive conectate care va atinge 30 miliarde până în 2025, o medie de 4 dispozitive/persoană, potrivit unui studiu IoT Analytics, furnizor global de informații despre piața IoT. Aplicațiile mobile permit configurarea și controlul dispozitivelor IoT, transmit alerte și notificări, însă potențialul acestora constă în colectarea de date și analiză în timp real pentru a oferi experiențe de utilizare hiper-personalizate.
Pe măsură ce aplicațiile mobile stochează și transmit tot mai multe date cu caracter personal, iar amenințările cibernetice continuă să crească, metodele de securitate integrate și complexe, precum criptarea biometrică, sunt în topul priorităților companiilor. Datele sensibile pot fi accesate numai în urma decriptării folosind metodele biometrice ale dispozitivului (amprentă și recunoaștere facială), iar ștergerea unei metode de autentificare va atrage pierderea datelor din obiectul criptografic.
“Implementăm metode de securitate complexe în cadrul tuturor soluțiilor mobile dezvoltate de Zitec. De exemplu certME, produs al certSIGN, este o aplicație de identitate digitală care permite acces securizat la datele personale ale utilizatorilor folosind tehnologia blockchain. Un alt exemplu este aplicația Avantaj2Go a Credit Europe Bank, care prin criptare biometrică asigură gestionarea cardului în siguranță”, adaugă Iulian Oprea.
O altă tendință este dezvoltarea de aplicații cross-platform, tot mai populară în ultimii ani, datorită eficienței de cost și timp, fiind compatibile cu mai multe platforme – Android, iOS și web – cu un singur cod sursă, un proces de testare mai simplu și timp de dezvoltare rapid. Potrivit Zitec, a existat un interes în creștere din partea companiilor pentru tehnologia Flutter, pentru că oferă un nivel similar de UX și performanță cu aplicațiile native. Aproximativ 25% din proiectele recurente pe care divizia de aplicații mobile a Zitec le dezvoltă sunt dezvoltate în Flutter, în industrii precum fintech sau reciclare.
Altă tendință care merită urmărită este piața dispozitivelor pliabile, care ar urma să atingă 27,6 milioane de dispozitive până în 2025, conform unui studiu IDC. Utilizatorii acestor dispozitive se confruntă cu probleme în accesarea și utilizarea aplicațiilor mobile, deoarece nu sunt adaptate pentru ecranul în format extins, iar în unele cazuri, aplicația se închide în momentul în care se face trecerea de la un mod de vizualizare la altul. Optimizarea aplicațiilor mobile pentru dispozitive pliabile va fi în focus pentru companii, fiind necesară funcționarea în ambele moduri, atât pe ecranele standard, cât și pe cele pliabile. Un ecran pliat trebuie să furnizeze informații utile într-un mod simplu și intuitiv, în vreme ce ecranul desfășurat trebuie să afișeze întregul conținut.
”Consumatorii se bucură de confortul de a-și gestiona viața online și, ca urmare, petrec mult timp în aplicații mobile. Ei se așteaptă ca acestea să fie intuitive și cât mai personalizate. Nevoile și așteptările lor dictează ce urmează în dezvoltarea soluțiilor mobile, iar business-urile se confruntă cu provocarea de a se asigura că aplicațiile lor oferă experiențe performante și interactive pentru utilizatori. Înțelegerea modului în care tendințele tehnologice pot îmbunătăți aplicațiile mobile va ajuta companiile să satisfacă cerințele clienților, rămânând în același timp competitive pe o piață în continuă schimbare”, punctează Iulian Oprea.
Zitec oferă servicii complete de dezvoltare a aplicațiilor mobile, având experiență dovedită în industrii precum retail și distribuție, logistică și transporturi, media sau fintech. Printre tehnologiile folosite de experții diviziei de Mobile se numără Swift, Kotlin și Flutter, aplicate cu succes în dezvoltarea de aplicații iOS și Android pentru smartphones si tablete, aplicații pentru device-uri portabile de tip PDA, sau pentru wearables.
COMMENTS