ARB: 19% din credite au fost acordate unor companii care au intrat apoi în insolvenţă

stire bancar2

Volumul creditelor acordate de bănci şi IFN companiilor care ulterior au intrat în insolvenţă sau în faliment era în august de 24,2 miliarde lei (5,4 miliarde euro), reprezentând 19% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare de către bănci şi IFN, a declarat Luminiţa Malanciuc, expert juridic Asociaţia Română a Băncilor (ARB), la Forumul Bancar Român, organizat de Finmedia.

Potrivit reprezentantei ARB, 85,8% din volumul total al creditelor cu restanţe de peste 90 de zile acordate companiilor era deţinut de firmele aflate în insolvenţă sau în faliment iar dintre companiile intrate în insolvenţă în perioada ianuarie 2009-august 2013, 86% au ajuns în faliment, în stadiul de reorganizare ajungând doar 1,2 %.

„Proiectul Codului Insolvenţei aduce o serie de efecte pozitive, dar şi defavorabile asupra creditorului”, a spus Luminiţa Malanciuc, arătând că gradul de transparență al procedurii insolvenței crește prin  publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență a principalelor acte de procedură și stabilirea unor termene clare.

„Creditorul este protejat prin apariția, cu caracter de noutate, a unor termene clare și rezonabile pentru contestarea actelor  procedurale de către creditori”, a spus reprezentanta ARB.

Referitor la prevederile defavorabile creditorului, Luminiţa Malanciuc a arătat că judecătorul sindic nu mai este obligat să țină seama de solicitările debitorului sau creditorului introductiv în desemnarea unui anumit practician în insolvență. “Judecătorul sindic poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu potrivit propriilor convingeri. Totodată, sunt limitate drepturile creditorilor de a cere înlocuirea administratorului judiciar pentru motive temeinice, întrucât aceasta cerere se poate face de către creditori doar cu votul a mai mult de  50% din totalul creanțelor”, a spus reprezentanta ARB.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0