ASF: Firmele de asigurări au avut pierderi de şapte ori mai mari anul trecut

ASF: Firmele de asigurări au avut pierderi de şapte ori mai mari anul trecut

Companiile de asigurări au avut pierderi de 7,5 ori mai mari anul trecut comparativ cu 2014, până la 267,6 milioane lei, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cele mai mari pierderi au fost în zona asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

asf

Cinci dintre cele 10 societăţi de asigurare autorizate să subscrie poliţe RCA în 2015 au avut un minus de 586,5 milioane de lei, aproape 80% din pierderile de pe piaţă. Este vorba despre Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance şi Euroins, care au concentrat peste 70% din piaţa asigurărilor obligatorii auto. Euroins şi Carpatica Asig au avut cele mai mari pierderi, de 300 milioane de lei, respectiv de 204,4 milioane de lei.

În total, 16 societăţi au anunţat pierderi de peste 734, 6 milioane de lei în 2015, cifră care nu a putut acoperi însă, profiturile celorlalţi 19 jucători de pe piaţa asigurărilor, de 467 milioane de lei. Practic, pierderile cumulate au întrecut de 1,6 ori volumul profiturilor.

Datele includ rezultatele financiare ale Astra, intrată în faliment între timp, doar pentru primul semestru din 2015, când această companie a avut o pierdere de 26,8 milioane lei. Bilanţul prezentat de ASF nu înglobează însă, şi rezultatele Forte Asigurări-Reasigurări, care nu a depus raportările anuale financiare.

Societăţile de asigurare cele mai profitabile fie nu subscriu asigurări generale, în special poliţe RCA, fie înregistrează o pondere scăzută a RCA în structura portofoliilor, de sub 20% , se mai arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Adâncirea pierderilor a avut loc în pofida faptului că sectorul asigurărilor şi-a reluat creşterea anul trecut, cu o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, până la 8,75 miliarde de lei.

Pierderea netă de 267,6 milioane lei din 2015 este însă, cu mult mai mică decât rezultatul negativ de 1,4 miliarde lei din 2013, se mai arată în comunicat.

Autoritătea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată în anul 2013 pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private şi a pieţei de capital.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0