ASF: Noile norme pentru pentru brokerii de asigurări cresc concurenţa în piaţă

asfObligaţia brokerilor de a-şi majora capitalul social până la cel puţin 250.000 lei şi de a asigura capacităţi financiare (fonduri proprii) care în permanenţă să fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai puţin de 15.000 de euro are ca scop îmbunătăţirea calităţii activităţii şi profesionalismului intermediarilor în asigurări şi dezvoltarea unui mediu concurenţial mai bun, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat de presă.

ASF arată că cele două prevederi din proiectul de Normă privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare care “au suscitat un interes deosebit” în piaţă au ca scop şi facilitarea accesului la prevederile legislative în ceea ce priveşte autorizarea, funcţionarea, dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii în UE şi SEE, precum şi fuziunea şi divizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare.

Autoritatea arată că primii 50 de brokeri deţin 73% din valoarea primelor intermediate, dar 60% dintre aceştia funcţionează paradoxal pe capitaluri minime. În acelaşi timp, 43% dintre societăţile de brokeraj ar îndeplini noile condiţii cumulative de capitalizare. „Rezultă aşadar o asimetrie totală între societăţile de brokeraj bine capitalizate şi cele cu poziţii de piaţă agresive şi riscante, necapitalizate suficient”, se arată în comunicatul autorităţii.

Brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au pornit cu o cerinţă de capital social de aproximativ 25.000 USD în 1991, ajungând la un nivel de aproximativ 5.000 USD. Odată cu trecerea în legislaţia secundară, în 2001 s-a făcut precizarea că valoarea capitalului social va fi actualizată prin intermediul normelor, lucru care nu a mai fost realizat de atunci, această valoare diminuându-se continuu şi ca urmare a deprecierii accentuate a monedei naţionale în această perioadă de timp, arată ASF.

Noile prevederi urmăresc atât alinierea la minimul cerinţelor de capital social pentru instituţiile din sectorul financiar non-bancar, cât şi o corelare a fondurilor proprii cu dimensiunea volumului de prime intermediate, situate pe un trend de creştere. Această ultimă măsură reprezintă şi un instrument de intervenţie în cazul manifestării unor factori de risc la nivelul brokerilor de asigurări precum calitatea scăzută a serviciilor, vânzarea frauduloasă (mis-selling) sau riscurile operaţionale – aferente proceselor de vânzare, modului de administrare a portofoliului de asigurări şi de administrare a banilor clienţilor, precizează ASF.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0