Asigurările de viaţă, pe trend descendent în 2013

stireasigurari

Sectorul asigurărilor de viaţă a înregistrat o creştere a subscrierilor în decembrie 2013, dar, per total, asigurările de viaţă aferente anului 2013 vor înregistra un trend descendent, estimează vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Corneliu Moldoveanu.

“Pentru trimestrul IV al anului 2013, estimăm realizarea unui volum de prime brute subscrise de peste 1,6 miliarde lei ceea ce duce la o uşoară creştere în valori nominale a sectorului de asigurări generale. Nu aceeaşi situaţie o întrevedem în sectorul asigurărilor de viaţă, unde, odată cu finele anului 2013, considerăm că se va înregistra o creştere a subscrierilor aferentă lunii decembrie, dar care nu va putea să compenseze scăderea din trimestrul III, astfel încât, per total, asigurările de viaţă aferente anului 2013 vor înregistra un trend descendent”, a spus Moldoveanu, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Potrivit acestuia, din analiza datelor cumulate aferente primelor 11 luni ale anului 2013, rezultă un volum al primelor brute subscrise pentru cele două categorii de asigurare de 7,45 miliarde de lei, înregistrându-se o scădere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. Asigurările generale cu prime brute subscrise în valoare de 5,93 miliarde lei reprezintă 79,56% din totalul primelor brute subscrise în piaţa asigurărilor şi sunt în creştere cu 0,97% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.

“Asigurările de viaţă, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,52 miliarde lei, înregistrează o scădere cu 7,99%, faţă de primele 11 luni ale anului 2012. 96,04% din totalul subscrierilor aferente asigurărilor de viaţă este aferent produselor de asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare şi a asigurărilor de viaţă şi anuităţi, care sunt legate de fonduri de investiţii, ambele în scădere cu 6,07% şi, respectiv, 11,52%, faţă de perioada similară a anului 2012”, a explicat Corneliu Moldoveanu.

Vicepreşedinte ASF a spus că, în 2014, se estimează o creştere economică de 2,5% şi că ar fi bucuros dacă şi piaţa asigurărilor ar înregistra o creştere similară. „Creşterea veniturilor populaţiei în condiţiile unei inflaţii reduse, relaxarea creditarii în paralel cu majorarea numărului de locuri de muncă sunt factori care influenţează pozitiv capacitatea de consum, situaţia financiară a românilor şi creşterea încrederii în produse de asigurare, astfel încât am putea aprecia anul 2014 ca fiind propice dezvoltării pieţei asigurărilor din România. Din punct de vedere personal, aş dori o creştere organică în acelaşi ritm cu creşterea economică”, a spus reprezentantul ASF.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0