Aurel Bernat: Opţiunile de economisire recurentă prin intermediul fondurilor de investiţii sunt cea mai bună soluţie pentru clienţi

Aurel Bernat: Opţiunile de economisire recurentă prin intermediul fondurilor de investiţii sunt cea mai bună soluţie pentru clienţi

Chiar dacă perioada 2020-2022 a fost una dintre cele mai provocatoare, datorită evenimentelor cu un puternic impact economic, CEO-ul BTAM, Aurel Bernat, crede că aceste evenimente i-au întărit ca echipă şi i-au făcut mai rezilienţi în administrare. Ştim să ne adaptăm presiunii, cunoaştem comportamentul clienţilor noştri în momente dificile şi reuşim să limităm riscul în portofoliile noastre. Predictibilitatea randamentului şi o predilecţie pentru fondurile mixte şi de acţiuni sunt câteva calităţi ale BTAM recunoscute de piaţă și „suntem optimişti că vom putea menţine acest trend, dorind în primul rând să fim recunoscuţi ca fiind implicaţi într-o administrare sustenabilă şi responsabilă”.

(INTERVIU PUBLICAT ÎN SUPLIMENTUL „PIAȚA DE CAPITAL” AL REVISTEI PIAȚA FINANCIARĂ, AUGUST 2023)

Dat fiind parcursul accelerat de creştere a dobânzilor, anul trecut s-a dovedit unul foarte dificil pentru fondurile pe obligaţiuni, care s-au confruntat cu ieşiri de capital substanţiale. În ce măsură faptul că dobânzile s-au stabilizat, ba chiar au început să se înscrie pe un trend probabil prelungit descendent, ar putea susţine intrări de capital în fondurile pe obligaţiuni în 2023 şi în următorii ani?

Anul 2022 a fost unul în care industria de asset management a suferit retrageri din fondurile de venit fix, motivele principale fiind cotaţiile în creştere accelerată la titlurile de stat şi, în paralel, la depozitele bancare. Ecartul semnificativ între cotaţiile oferite de depozitele bancare sau titlurile de stat (Tezaur/Fidelis) în raportul cu randamentul fondurilor de obligaţiuni au condus la retrageri din fondurile de venit fix. În ultima perioadă situaţia s-a stabilizat, banca centrală a dat semnale tot mai clare că ciclul de creştere a ratelor de politică monetară se apropie de final, cotaţiile la depozite şi titlurile de stat au scăzut. Între timp, randamentele fondurilor de venit fix au înregistrat aprecieri susţinute atât de plasamentele în instrumente financiare la cotaţii mai bune, cât şi din aprecierea dată de scăderile cotaţiilor la titlurile de stat din portofoliu. Momentan putem spune că situaţia s-a stabilizat, dar în condiţiile în care în perioada următoarea inflaţia se va domoli, am putea asista chiar la scăderi de dobânzi şi condiţii propice ca fondurile de venit fix să fie mai atractive decât depozitele bancare sau titlurile de stat.

Cum estimaţi audiența fondurilor pe obligaţiuni în următorii ani, inclusiv în contextul concurenţei cu emisiunile de titluri de stat Fidelis şi Tezaur, care se constituie deja în instrumente importante de economisire pentru populaţie? Care apreciaţi că este viitorul fondurilor pe obligaţiuni şi care ar trebui să fie aşteptările corecte ale investitorilor cu privire la evoluţia acestor fonduri?

Avantajul investiţiei în fondurile de venit fix stă în faptul că oferă o lichiditate foarte bună, titularul unei asemenea investiţii putând lichidiza expunerea în interval de câteva zile. Nu trebuie neglijat nici faptul că un fond de venit fix are un mixt de investiţii (tiluri de stat, obligaţiuni corporative, depozite bancare negociate) pe diverse maturităţi, care pot oferi randamente atractive corespunzătoare duratei acestor investiţii. Este de preferat ca investitorii în fondurile de obligaţiuni, să conştientizeze faptul că aceste instrumente financiare pot fi volatile, în funcţie de contextul economic, geo-politic sau al instrumentelor financiare pe care le deţin în portofoliu.

Fondurile diversificate şi pe acţiuni se găsesc în ultimii ani în cea mai bună postura din istoria industriei fondurilor în condiţiile creşterii semnificative a numărului de investitori, în pofida faptului că nu au fost scutite de răscumpărări nete semnificative în 2022. Apreciaţi că industria fondurilor deschise se va dezvolta de acum înainte în special prin fondurile cu gradul de risc mediu şi ridicat?

Un lucru pe care noi îl considerăm îmbucurător este faptul că în această perioadă în care industria de asset management a înregistrat retrageri, în special din fondurile de obligaţiuni, activele fondurilor de acţiuni au fost reziliente, iar numărul de investitori a crescut. Acest lucru este datorat în mare parte şi investiţiilor recurente. Beneficiul major este în cazul investitorilor care aleg să investească lunar o sumă relativ mică într-un fond de acţiuni şi care vor beneficia probabil de toate momentele şi oportunităţile pe care le oferă piaţa de capital. Statistic vorbind, pe un orizont de timp suficient de lung ( 5-10 ani) randamentul oferit de o investiţie recurentă, într-un fond de acţiuni, ar trebui să fie superior ratei inflaţiei pentru perioada respectivă.

Considerați că fondurile care replică indici bursieri sau fondurile tematice (precum BT Energy) s-ar putea bucura de un interes chiar mai semnificativ în următorii ani?

Suntem de părere că procesul de educaţie financiară în rândul populaţiei trebuie să crească. Acest lucru presupune şi o apropiere către investiţiile în acţiuni care pot oferi randamente atractive în timp. Fondurile care urmăresc structura unui indice bursier sau cele tematice au avantajul diversificării. În cazul investiţiei într-un astfel de fond, suma necesară este mai redusă decât pentru un portofoliu de acţiuni, având o structură de indici sau sectorială.

Cum apreciați potențialul de dezvoltare al bursei din București din perspectiva oportunităților pe care le va putea pune la dispoziția investitorilor în următorii 5-10 ani?

Potenţialul BVB este unul extrem de ridicat. România este o regiune cu puternic spirit antreprenorial, ai căror membri descoperă pe baza exemplelor cotidiene (ex. H2O) cât de reprezentativă este piaţa de capital, ce beneficii poate produce şi ce capital poate aloca în companiile de interes. Aşadar pe un orizont de 5-10 ani, vom vedea probabil un aflux de noi companii listate pe bursă, iar interesul investitorilor locali şi străini va fi în creştere agresivă.

Cum apreciaţi performanţele fondurilor administrate de BT AM pe segmentele lor de risc?

BTAM s-a remarcat de-a lungul timpului prin câteva calităţi recunoscute de piaţă, printre care predictibilitatea randamentului şi o predilecţie pentru fondurile mixte şi de acţiuni. În tot acest timp, am avut ocazia de a primi din partea mass-media diverse premii pentru performanţă, plasându-ne extrem de des în top administratori ca realizări. Suntem optimişti că vom putea menţine acest trend, dorind în primul rând să fim recunoscuţi ca fiind implicaţi într-o administrare sustenabilă şi responsabilă.

Cum se vede viitorul industriei româneşti a organismelor de plasament colectiv, inclusiv după experienţa anilor 2020 şi 2022, unii dintre cei mai provocatori din istoria pieţelor financiare?

Perioada 2020-2022 a fost una dintre cele mai provocatoare, datorită evenimentelor cu un puternic impact economic, însă aceste evenimente ne-au întărit că echipă şi ne-au făcut mai rezilienţi în administrare. Ştim să ne adaptăm presiunii, cunoaştem comportamentul clienţilor noştri în momente dificile şi reuşim să limităm riscul în portofoliile noastre. Acum vedem un început de revenire la creşterile cu care eram obişnuiţi până nu demult. Reticența investitorilor s-a disipat parţial, dacă luăm în calcul nivelul intensităţii de acum 6 luni. Aceste evenimente, deşi nefavorabile nouă, administratorilor de fonduri, ne arată reziliența sectorului investiţional şi rolul important pe care îl joacă fondurile de investiţii în stabilizarea pieţei. Dincolo de aceste efecte nedorite, s-au create şi ocazii bune de investire, judecând după discount-urile create în această perioadă. E greu să ne imaginăm alte evenimente care ar putea să afecteze pieţele mai mult decât au făcut-o aceşti 3 ani şi cu toate astea, azi bursele sunt aproape de maximele istorice. Considerăm că toată această perioadă este mai degrabă un exemplu pozitiv de reziliență şi nu un motiv de îngrijorare sau dezinvestire.

Cum evaluați potențialul realist de dezvoltare al fondurilor de investiții din România și care anume sunt condițiile care ar trebui să fie îndeplinite pentru ca respectivul potențial să se materializeze?

 Potenţialul de dezvoltare al fondurilor este unul extrem de ridicat dacă pornim de la cel puţin doi indicatori: (1) procentul actual de investitori în fonduri de investiţii din total populaţie: sub 3% şi (2) ponderea fondurilor de investiţii în total PIB: sub 2%. În acest context, noi credem că opţiunile de economisire recurentă prin intermediul fondurilor de investiţii sunt cea mai bună soluţie pentru clienţi în general. Să economiseşti este incontestabil o idea foarte bună, însă trebuie pusă în practică. Fondurile noastre completează acest obicei lunar prin accesul la mai multe produse de investiţii care exploatează principalele strategii de plasament. De la cele conservatoare la cele dinamice, fiecare client poate alege varianta care i se potriveşte. Considerăm că economisirea este un obicei benefic fiecăruia dintre noi şi spre plăcerea tuturor, BTAM reuşeşte să furnizeze produse atractive pe toată plaja investiţională.

Mihai Săndoiu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0