Peisajul bancar românesc s-a mai îmbogățit, în mod oficial, cu un jucător. De săptămâna trecută a pornit la drum și Banca de Investiții și Dezvoltare, singura bancă de dezvoltare din țară, deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (cel care i-a pus laa fispoziție și capitalul de plecare, în valoare de de 3 miliarde de lei). Aceasta a fost creată în mod formal încă de la sfârșitul anului 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Banca începe să funcţioneze pe baza unui capital vărsat de la bugetul de stat şi venituri din privatizare, dar ulterior trebuie să atragă surse externe de finanţare pentru a-şi extinde operaţiunile.
„Banca de Investiţii şi Dezvoltare este banca de dezvoltare a statului român, înfiinţată pentru a echilibra disfuncţionalităţile pieţei bancare şi pentru a facilita accesul la finanţare al IMM-urilor, al UAT-urilor, al operatorilor de servicii comunitare (apă, transport, învăţământ, sănătate). În a doua etapă, finanţarea se va extinde către entităţile implicate în cercetare-dezvoltare şi pentru a fi un instrument de sprijin pentru strategia economică a guvernului şi atingerea obiectivelor de sustenabilitate la care România s-a angajat, după cum spune Dan Sandu, directorul general al BID.
Viziunea băncii este de a contribui la crearea unui mediu economic durabil și prosper, pregătit să facă față provocărilor și schimbărilor viitoare.
Misiunea BID este sprijinirea dezvoltării economice și sociale, a competitivității economice, a inovării, a creșterii economice sustenabile și atingerii neutralității climatice în scopul remedierii disfuncționalităților de pe piața financiară identificate în baza unei analizei independente ex-ante.
Obiectivele principale ale băncii sunt:
- Facilitarea accesului la finanțarepentru întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv a microîntreprinderilor și start up-urilor,
- Înlesnirea finanțării proiectelor viabilede infrastructură, atât locale și regionale, cât și naționale și atragerea capitalului privat în investiții,
- Sprijinirea procesului de accesare și utilizarea fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat
- Furnizarea de asistență tehnică entităților care au nevoie de finanțare.
Banca de Investiţii şi Dezvoltare se alătură celor două bănci comerciale existente care au statul român ca acţionar principal, respectiv CEC Bank şi Exim Banca Românească.
Banca este condusă de Dănuț – Leonard Sandu în calitate de Președinte Directorat, Director General (CEO, de Raluca-Ana-Maria Nicolescu – Vicepreședinte Directorat, Director General Adjunct, (CFO) și de Simina Ana Bossennec, Membru al Directoratului și Director General Adjunct.
Consiliul de Supraveghere este condus de Ștefan Nanu, în calitate de președinte și îi are în componență ca membrii pe George Romeo Ciobanașu, Mioara Popescu, Daniela Elena Iliescu, Gheorghe Marinel, Ioana Tănase și Dorin Alexandru Badea.
Strategia de Investiții și Creditare (SIC) a BID reflectă abordarea integrată a Băncii, orientată către sprijinirea MIMM-urilor în general, dar si punctual a celor nou înființate de tipul start-up, inovatoare sau active în agricultură, precum și dezvoltarea infrastructurii publice și susținerea tranziției către o economie verde.
Strategia de Investiții și Creditare se bazează pe o analiză și testare a pieței, pe bune practici internaționale în materie de instrumente financiare, fiind fundamentată pe principii de sustenabilitate și eficiență. Prin utilizarea de instrumente financiare diversificate, precum garanții de portofoliu, garanții individuale, împrumuturi directe – în primii trei ani de activitate, până la maturizarea operațională, urmate apoi și de instrumente de capital sau alte produse specifice scopului său, BID își asumă un rol important în facilitarea accesului la finanțare a IMM-urilor, precum și în înlesnirea finanțării proiectelor viabile de infrastructură ale entităților publice, atât locale și regionale, cât și naționale.
Aceasta prezintă instrumentele financiare care urmează să fie implementate de către BID în următorii trei ani, împreună cu opțiunile potențiale de implementare, dar și perspectivele pe termen lung. Pentru a fundamenta elaborarea acestei strategii, dar și pentru a se asigura o legătura directa între viziunea, misiunea și activitățile Băncii, a fost necesară o evaluare ex-ante a pieței în care Banca va activa (ex-ante market assessment).
Strategia a fost realizată în perioada ianuarie-aprilie 2024 și derulată împreună cu experți ai Băncii Europene de Investiții și a permis identificarea disfuncționalităților în finanțarea IMM-urilor, a fermelor și afacerilor din agricultură, precum și a infrastructurii și dezvoltării municipale. Pe baza acestor concluzii, Banca a dezvoltat propuneri privind produse financiare potențiale care să abordeze lacunele identificate în piață, precum și modalități de implementare pentru acestea.
COMMENTS