Mitrache: România are nevoie de economişti buni

 

banci2

Modul cum sunt tratate problemele economice, cum este stăpânită ştiinţa economică, este una dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră. România are nevoie de economişti care să vadă şi efectele imediate ale unor decizii, dar şi efectele pe termen lung şi, mai ales, efectele indirecte, a arătat Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv Leumi Bank Romania, în cadrul colocviilor Pieţei Financiare Florin Petria, organizat de FinMedia, la Sinaia.

 

„Când am terminat ASE-ul, şi eu şi colegii mei credeam toţi că suntem economişti. Imaginea a ceea ce înseamnă a fi economist am înţeles-o mai târziu (…) Economişti sunt cei care deşi nu au condus armate, nu au condus imperii, ideile lor s-au răsfrânt asupra tuturor naţiunilor”, a spus Mitrache, dorind să sublinieze contradicţia dintre complexitatea ştiinţei economice şi siguranţa celor care participă la talk-show-uri şi emit judecăţi de valoare privind economia.

 

„Toată lumea vrea să rezolve problema de azi – de mânie, în mod diferit, pentru că îi afectează imediat, dar nu sunt interesaţi de cum va arăta România în 2050”, a spus reprezentantul Leumi Bank Romania.

 

Plecând de la diferenţele făcute de Frederic Bastiat în „Ce se vede şi ce nu se vede” între economistul bun şi economistul rău, Mitrache a subliniat că atunci când ţi se prezintă un proiect sau o politică ca fiind bună şi ţi se spune că toată lumea câştigă, trebuie să vezi şi cine pierde. “Economistul rău vede efectele imediate şi directe, economistul bun vede efectele pe termen lung şi, mai ales, efectele indirecte. (…) Foarte multă lume ştie ce să facă – mărim TVA sau micşorăm TVA, facem investiţii publice sau nu… Lucrurile sunt mai complicate decât par. Când am subliniat importanţa economiştilor, am vrut să spun că eu nu cunosc niciun economist în România”, a spus Mitrache.

 

Frederic Bastiat arăta că diferenţa între un economist bun şi unul rău este că „unul ţine cont doar de efectele vizibile; celalalt acordă atenţie efectului care se poate vedea şi celui care se poate prevedea. Dar această diferenţă este enormă pentru ca aproape întotdeauna se întâmplă ca atunci când consecinţa imediată este favorabilă, consecinţele ultime sunt fatale, şi invers. Astfel putem conclude că economistul slab caută un bun mic actual, ce va fi urmat de un eveniment negativ viitor, în timp ce adevaratul economist caută un bun pozitiv în viitor, cu riscul unui rău mic prezent.”

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0