Băncile europene au o expunere de 3.000 mld dolari pe pieţele emergente

international

Băncile europene au împrumutat peste 3.000 de dolari pieţelor emergente, o sumă de patru ori mai mare decât cea împrumutată de băncile americane, ceea ce le pune în pericol mai mare dacă turbulenţele financiare în ţări precum Turcia, Brazilia, India şi Africa de Sud se vor intensifica.

Potrivit analiştilor, cele mai afectate sunt şase bănci europene: BBVA, Erste Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered şi UniCredit. Însă, expunerea pe pieţele emergente ar putea fi un pericol pentru întreaga industrie bancară europeană, care se pregăteşte să facă faţă în acest an testelor de stres ce vor fi derulate de Banca Centrală Europeană, în ideea de a restabili încrederea investitorilor după criza financiară din 2008. „Credem că şocurile de pe pieţele emergente sunt un motiv real de îngrijorare pentru 2014”, a declarat analistul Deutsche Bank, Matt Spick, citat de Reuters.

“Dacă volatilitatea monetară se va combina cu încetinirea veniturilor şi creşterea creditelor neperformante, vom vedea ameninţări combinate la adresa băncilor expuse”, a adăugat Spick.

Analiştii Deutsche Bank susţin că cele mai expuse şase bănci europene, pe care nu le-au identificat, au o expunere de peste 1.700 miliarde de dolari pe pieţele în curs de dezvoltare.

Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, la finele lunii septembrie 2013, băncile europene aveau credite în valoare de 3.400 de miliarde de dolari către ţările în curs de dezvoltare. Băncile britanice aveau o expunere de 518 miliarde de dolari pe regiunea Asia-Pacific, în timp ce băncile din Spania aveau credite de 475 de miliarde de dolari către ţările din America Latină, iar băncile din Franţa şi Italia aveau fiecare o expunere de 200 de miliarde de dolari pe economiile emergente din Europa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0