Bank of Cyprus rămâne închisă încă 2 săptămâni

Cyprus bank

Bank of Cyprus România a anunţat că va rămâne închisă încă 2 săptămâni, până în 22 aprilie, decizie luată de către Banca Centrală a Republicii Cipru, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, banca având statut de sucusală, nefiind supravegheată de BNR.

Prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei, închisă în urmă cu o săptămână, este motivată de necesitatea derulării negocierilor în scopul vânzării băncii cu cei care şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea acesteia. Banca Transilvania a înaintat, în urmă cu o săptămână, o ofertă de preluare a Bank of Cyprus, însă autorităţile din Cipru nu au luat încă nicio decizie.

Clienţii Bank of Cyprus pot folosi în această  perioadă doar ATM-urile băncii, de la care clienţii persoane fizice şi juridice pot retrage zilnic o sumă maximă de 4.000 de lei în numerar, acelaşi plafon fiind stabilit şi în cazul plăţilor la comercianţi, astfel încât plafonul maxim de operaţiuni zilnice este de 8.000 de lei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală încearcă să protejeze depozitele românilor la această bancă, prin negocierea unei vânzări a sucursalei Bank of Cyprus către o instituţie de credit cu statut de persoană juridică română, supravegheată de BNR şi cu depozite garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din România.

Depozitele sucursalei Bank of Cyprus sunt garantate, tot în limita a 100.000 de euro, de către schema de garantare a depozitelor din Cipru, în condiţii asemănătoare cu cele din România.

Unităţile Bank of Cyprus din Grecia au fost preluate, tot în urma unei negocieri dintre autorităţile din Cipru şi cele din Grecia, de către Piraeus Bank, prezentă şi în România, cu statut de bancă românească supravegheată de BNR.

BNR supraveghează şi reglementează doar băncile cu personalitate juridică română, statut pe care îl a doua bancă cipriotă din România, Marfin Bank, a cărei bancă-mamă, Laiki Bank, va fi lichidată în Cipru, prin transferarea depozitelor garantate şi activelor viabile către Bank of Cyprus, restul activelor şi depozitelor negarantate urmând a fi administrate de o bancă-punte (bad-bank).

În Marea Britanie, depozitele sucursalei Laiki Bank au fost transferate integral către Bank of Cyprus care are în această ţară statut de subsidiară, astfel încât deponenţii englezi să nu fie afectaţi de măsura de naţionalizare a depozitelor luată în Cipru.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0