Sucursala Bank of Cyprus România şi-a suspendat luni operaţiunile pentru o perioadă de o săptămână, în vederea indentificării unei soluţii de vânzare a băncii, conform deciziei Băncii Centrale a Ciprului, cea care supraveghează instituţia de credit din ţara noastră.
În această perioadă doar ATM-urile băncii vor fi funcţionale, de la care clienţii persoane fizice şi juridice pot retrage zilnic o sumă maximă de 4.000 de lei în numerar, acelaşi plafon fiind stabilit şi în cazul plăţilor la comercianţi, astfel încât plafonul maxim de operaţiuni zilnice este de 8.000 de lei.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală încearcă să protejeze depozitele românilor la această bancă, prin negocierea unei vânzări a sucursalei Bank of Cyprus către o instituţie de credit cu statut de persoană juridică română, supravegheată de BNR şi cu depozite garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din România.
Depozitele sucursalei Bank of Cyprus sunt garantate, tot în limita a 100.000 de euro, de către schema de garantare a depozitelor din Cipru, în condiţii asemănătoare cu cele din România. Măsurile luate în Cipru pentru salvarea ţării, prin naţionalizarea depozitelor de peste 100.000 de euro, nu se aplică şi depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România.
Unităţile Bank of Cyprus din Grecia au fost preluate, tot în urma unei negocieri dintre autorităţile din Cipru şi cele din Grecia, de către Piraeus Bank, prezentă şi în România, cu statut de bancă românească supravegheată de BNR.
BNR supraveghează şi reglementează doar băncile cu personalitate juridică română, statut pe care îl a doua bancă cipriotă din România, Marfi Bank, a cărei bancă-mamă, Laiki Bank, va fi lichidată în Cipru, prin transferarea depozitelor garantate şi activelor viabile către Bank of Cyprus, restul activelor şi depozitelor negarantate urmând a fi administrate de o bancă-punte (bad-bank).
COMMENTS