BCE şi FED copleşite de optimism

BCE şi FED copleşite de optimism

Federal Reserve Chair Janet Yellen, left, and European Central Bank President Mario Draghi speak during the Jackson Hole Economic Policy Symposium at the Jackson Lake Lodge in Grand Teton National Park near Jackson, Wyo. Friday, Aug. 22, 2014. (AP Photo/John Locher)/WYJL110/401720219236/1408222128

sursă foto: lesechos.fr

Un recent sondaj făcut de Bloomberg pe un eşantion reprezentativ al economiştilor arată că previziunile Băncii Central Europene cu privire la inflaţie şi creştere economică vor rămâne neschimbate (sau vor creşte uşor). Specialiştii nu vorbesc de minusuri înainte de ziua de joi, 2 iunie, când şeful BCE, Mario Draghi va anunţa  la Viena noile date Eurostat privind indicatorii macroieconomici.

Mai mult de jumătate dintre economiştii intervievaţi prevăd o creştere economică în 2016, iar pentru 2017 majoritatea crede că datele vor rămâne neschimbate. Analiştii Bloomberg spun însă că Mario Draghi şi-ar fi cumpărat  un scurt răgaz de la ameninţarea cu deflaţia. Şi asta în schimbul celor 240 de miliarde de euro pompaţi în martie în programul de cumpărare de obligaţiuni.

Economiştii sunt sceptici că pachetul de finanţare va fi suficient pentru a reîntoarce inflaţia către ţinta de sub două procente. Întâlnirea din Austria vine pe fondulo temerilor investitorilor că băncile centrale au evitat să suţină preţurile considerate vulnerabile. Înainte de conferinţă, date proaspete ar trebuie să le ofere oficialilor europeni o perspectivă mai bună asupra modului bun n care acţionează actualii stimuli, mai apreciează jurnaliştii bloomberg.com.

În schimb peste ocean lumea pare mai optimistă. Şefa Fed, Janet Yellen, lasă de înţeles că cel mai probabil banca centrală din SUA va creşte dobânda de referinţă în următoarele luni. Nu uită să precizeze însă: DACĂ economia va continua să se mişte în sensul dorit, scrie theguardian.com.

Un alt oficial al Rezervei Federale Americane, James Bullard, a afirmat că pieţele globale par să fie „bine-pregătite” pentru o majorare a dobânzii cheie din partea Fed. Nici el nu a specificat însă o dată anume de la care ar putea fi schimbată direcţia, anunţă reuters.com. Comentariile lui James Bullard  au venit după ce, recent, ultima revizuire făcută de americani a arătat că, în primul trimestru, creşeterea economică a Statelor Unite a fost peste aşteptările iniţiale.

Dobânda de referinţă a Fed este de 0,2-0,5% pe an, nivel majorat de la minimele de 0-0,25%. Fed trebuia să crească dobânda-cheie în martie, dar a amânat momentul. Şi asta după ce economia americană a dat semne vizibile de încetinire la finalul lui 2015 şi în prima parte din 2016. Acum, lucrurile par să intre pe un trend ascendent.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0