BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) devine partener al primului Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, conform unui comunicat remis presei.
Acest Centru este o creaţie marca EFdeN, un grup de lucru format din 30 de studenţi de la Universităţile de Construcţii, Arhitectură, Comunicare sau Management care a reuşit să construiască o casă solară, 100% electrică, cu o amprentă de CO2 scăzută, potrivit aceluiaşi comunicat.
BCR BbL mai precizează că parteneriatul cu Centrul de Cercetare are la bază dorinţa de a îmbunăţii stocul de locuinţe din ţara noastră.
34% dintre gospodăriile din mediul rural din România nu au grup sanitar, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS). În cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5. De asemenea, 32% dintre gospodării nu au baie/duş în interior, conform datelor INS citate de BCR Banca pentru Locuinţe. Totodată, la nivelul întregii ţări, circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă, se mai arată în comunicatul remis mass media.
Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării din Romania, circa 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre aceste reparaţii 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).
„Prima prioritate investiţională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE – conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL.
Conform studiului IRSOP, citat de BCR, circa 68% dintre cei intervievaţi doresc să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.
Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%) sau extinderea locuinţei actuale (8%).
„EFdeN doreşte să atragă atenţia asupra necesitătii orientării societăţii către sustenabilitate şi responsabilitate, către respectarea condiţiilor de confort şi a mediului. Fie că vorbim de proiecte de cercetare aplicate pe locuintă sau cercetări empirice, echipa îşi doreşte ca EFdeN 4C să fie locul de întâlnire a tinerilor cercetători cu mediul academic, reprezentanţi ai companiilor, ai asociaţilor de locatari şi reprezentanţi ai administraţiei publice, pentru a găsi soluţii şi a avea clădiri mai bune. Ne propunem creşterea eficacităţii programelor de cercetare în zona construcţiilor, a confortului şi a siguranţei unei locuinţe, cu accent pe calitatea şi sustenabilitatea materialelor, respectarea parametrilor de confort interior şi sănătate“, a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager EFdeN.
Banca Comercială Română, membră a Erste Group, este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,4 miliarde euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare.
COMMENTS