Dacă sistemul de economisire şi creditare Bauspar ar funcţiona normal, până în 2020 s-ar putea realiza investiţii de până la 1 miliard euro în domeniul locativ, susţine Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.
Specialiştii ABDLR consideră că prima prioritate investiţională pentru aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din Uniunea Europeană, aşa cum arată rapoartele Biroului European de Statistică, Eurostat. Veniturile medii ale romanilor sunt, însă, la jumătate cât cele ale cehilor, slovacilor sau croaţilor, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România.
„Bauspar” ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme, în opinia specialiştilor români. Acest sistem reprezintă un mecansim de economisire şi creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ şi este un sistem bancar special, implementat prin intermediul unor instituţii bancare specializate („băncile pentru locuinţe”). „Bauspar” este, deci, o alternativă pentru construcţia/achiziţionarea de noi locuinţe şi pentru modernizarea celor existente.
Sistemul presupune că orice persoană interesată încheie un contract de economisire-creditare, prin care se obligă să economisească o anumită sumă. Statul încurajează efortul de îmbunătăţire a condiţiilor locative. La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu dobândă fixă.
ABDLR consideră că prin acordarea primei de stat coeficientul de multiplicare poate ajunge de până la 3 – 3.5 ori a investiţiei statului. Specialiştii bancari explică faptul că pentru aproximativ 500 milioane lei investiţi de stat pe o perioadă de 5 ani în sistemul Bauspar prin acordarea primei de stat, Statul va încasa înapoi cel puţin 1.757 milioane lei numai din taxe şi impozite.
Asociaţia Băncilor de Locuinţe crede că folosirea sistemului de economisire-creditare în regim colectiv ajută la formarea rapidă a masei de repartizare din care se acorda credite celor care doresc, la promovarea unui comportament diligent în sensul economisirii constante sau la creşterea volumului de taxe şi impozite generate de locurile de munca menţinute şi de investiţiile realizate de români.
O cercetare IRSOP făcută în 2015 „evidenţiază că finanţarea investiţiilor în domeniul locativ se bazează doar 30% pe credite bancare şi 70% pe fonduri proprii reprezentate de: economii 41% (sistemul Bauspar ajutând acest scop), şi venituri 29%”, potrivit comunicatului BCR.
De asemenea, un alt studiu al BCR Banca pentru Locuinţe realizat de IRSOP evidenţiază faptul că 75% dintre cei care şi-au adus an-de-an economiile în sistem, dar fără a accesa ulterior credite, au folosit sumele retrase ulterior (economiile lor + dobânzi + prima de stat) pentru îmbunătăţirea spaţiului locativ al familiei.
„Mai mult, dacă în anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar 55 milioane lei, în anul 2015 totalul creditelor acordate însuma 294 milioane lei.”, se arată în comunicatul rmeis presei.
Sistemul de economisire-creditare este singurul care a cunoscut o creştere constantă, an de an, chiar şi după 2010, în toată perioada de criză economică, mai precizează Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România
COMMENTS