Banca Naţională a României reacţionează într-un comunicat de presă faţă de informaţiile apărute recent în mass-media conform cărora 69 de tone de aur ar lipsi din rezerva ţării.
Oficialii BNR apreciează astfel de afirmaţii drept „false, diversiuni şi comentarii tendenţioase legate de rezerva internţională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziţie să fie consultate şi menţionate”.
BNR reaminteşte că, la data de 1 septembrie, au fost publicate datele oficiale, pe site-ul instituţiei, cu privire la rezervele ţării.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, acelaşi nivel din 2007 încoace, iar, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.930 milioane euro, după cum precizează raportul BNR din 1 septembrie.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2016 au fost de 36.898 milioane euro, faţă de 36.663 milioane euro la 31 iulie 2016, mai arată datele oficiale publicate pe site-ul Băncii Naţionale.
Banca atrage atenţia că genul de informaţii conform cărora rezerva ţării ar fi fost privată de o cantitate semnificativă de aur poate avea urmări grave.
„Nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuţie a credibilităţii statului român ca atare. Costul acestei discreditări nu este doar unul legat de imaginea BNR. Costul acestei discreditări se poate răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziţiei sale pe pieţele internaţionale şi implicit prin riscul de a creşte costurile de împrumut ale statului şi ale companiilor publice şi private din România, prin afectarea stabilităţii cursului de schimb şi a stabilităţii financiare. BNR are datoria să atragă atenţia asupra acestui risc!”, se arată în comunicatul BNR.
Oficialii Băncii Naţionale cred că genul de informaţii prezentate recent „ distorsionează adevărul” şi „sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a ţării”.
Comunicatele BNR şi rapoartele anuale ale acestei instituţii, certificate de evaluatori internaţionali, sunt la dispoziţia oricărei persoane. Din dorinţa de a clarifica acest subiect, pe blogul BNR http://www.opiniibnr.ro/ au fost publicate mai multe articole legate de strategia de administrare a rezervelor internaţionale şi de aur.
BNR se arată dispusă să dezbată orice teme de interes, pe baza unor argumente şi informaţii certe, din perspectiva realităţilor economice.
COMMENTS