- Pentru ea și colegii ei de clasă, BRD Asigurări de Viață și organizația Narada s-au mobilizat și au investit în rezolvarea alertei înscrise de Școala Gimnazială Târgșoru Vechi pe HartaEdu.ro.
- Din această toamnă, copiii au o curte a școlii amenajată și modernizată pentru activități fizice și un foișor unde se vor desfășura ore și alte activități în aer liber.
Monica are o poveste extrem de emoționantă și este dovada vie a faptului că ajutorul potrivit la momentul oportun poate schimba cursul vieții unui copil. Rămasă fără mamă de mică, ea a fost crescută de comunitatea din Târgșoru Vechi. Se spune că mama a ales alt drum în viață, a plecat pe când Monica avea numai șapte ani, iar fata a trebuit să rămână doar în grija tatălui. Care este muncitor și lucrează zi lumină la o fabrică din București. Întâmplarea a făcut ca, exact în același timp, o familie de români ce locuia în Austria a decis să se reîntoarcă în România și să-și facă o casă în vecinătate. Oamenii aceștia au fost profund emoționați de situația Monicăi și a tatălui ei, astfel că s-au oferit să ajute. Femeia s-a implicat cât de mult a putut în creșterea și educarea Monicăi, i-a pus masa, a ajutat-o la teme, a mângâiat-o pe cap atunci când avea nevoie de o încurajare, a sărutat-o pe frunte înainte de culcare și a stat cu ea în spital când a fost bolnavă. În scurt timp, Monica a început să-i spună mamă, iar lucrul acesta i-a dat încredere și curaj să aibă grijă de ea pe mai departe. Astăzi, femeia merge la ședințele cu părinții, se interesează de situația școlară și se ocupă ca în continuare Monica să fie printre cei mai buni. Și chiar este. Anul trecut a terminat școala cu o medie de peste 9,80 și în curând se pregătește pentru admiterea la liceu.
„Copilul meu a murit imediat după naștere și cred că Dumnezeu ne-a trimis să facem casă acolo și de atunci o creștem pe Monica”, mărturisea femeia. „Este un copil nevinovat și m-am bucurat că am fost acolo să o sprijinim. Ea știe ce s-a întâmplat cu mama ei și multă vreme am încercat să facem tot ce ne-a stat în puteri ca să nu simtă durerea. Am plimbat-o, am încercat să-i distragem atenția, am luat-o la noi”, mai spune ea.
Inspirați de de povestea Monicăi, BRD Asigurări de Viață s-a mobilizat și, împreună cu organizația Narada, s-a implicat și a investit în alerta înscrisă de Școala Gimnazială Târgșoru Vechi pe HartaEdu.ro. Respectiv amenajarea și modernizarea curții școlii, punând în prim plan siguranța și nevoile socio-emoționale ale elevilor. La începutul vacanței de vară s-au demarat lucrările în curtea școlii astfel că azi elevii au un loc de joacă și un foișor unde se vor desfășura ore și activități în aer liber. „ Noi știm din studiile pe care le folosim că este extrem de important pentru rezultatele academice ca un copil să se dezvolte armonios, psihic, social, emoțional și fizic. Această școală nu avea până acum un spațiu în care copiii să se manifeste și fizic. De altfel, întrucât fac anumite activități sportive pe un teren improvizat, între mașinile parcate în parcarea din curtea școlii, acest spațiu le dă lor șansa de a-și cultiva această latură fizică și de a consuma acea energie. Astfel ca ulterior să le îmbunătățească puterea de concentrare pentru învățat și pentru rezultatelele academice. Acest demers este, în primul rând, despre a-i susține pe copii în întreaga lor complexitate și în toate nevoile lor de dezvoltare”, declară Raluca Jianu, CEO Narada.
„Este primul obiectiv al BRD Asigurări să investească în educație. Suntem o companie românească și suntem prezenți în dezvoltarea României. Pe zona de asigurări, de exemplu, încercăm să facem viața mai bună pentru români, iar educația este parte din acest proces de dezvoltare a României”, afirmă, la rândul său, Benjamin Turquin, CEO BRD Asigurări de viață.
În ultimii ani asistăm la o dezvoltare fără precedent a abordărilor educaționale și pedagogiilor care folosesc natura ca sală de clasă. Pornite din Scandinavia sau Germania, aceste abordări au devenit apoi populare în Marea Britanie și în Statele Unite. De ceva timp se răspândesc în restul lumii ajungând, încet-încet, și în România. Natura îi ajută pe copii să devină mai calmi, le stimulează curiozitatea, le dezvoltă imaginația și capacitatea de a se concentra. Le oferă medii în care ei pot explora, pot descoperi lumea pe cont propriu și pot simți că fac parte dintr-un ecosistem mai mare. (Sursă Școala9). „Activitățile desfășurate în natură ne pot proteja de anxietate și depresie, pot contribui la prevenirea sau reducerea obezității și a miopiei, pot întări sistemul imunitar și pot oferi multe alte beneficii în ceea ce privește sănătatea psihică și fizică. Timpul petrecut în natură poate, de asemenea, să îmbunătățească interacțiunea socială și să reducă violența socială, să stimuleze învățarea și creativitatea, să înrădăcineze codul etic de conservare și chiar să contribuie la îmbunătățirea rezultatelor obținute la testele standard”, potrivit lui Richard Louv, autor al cărții „Vitamina N, de la Natură”.
Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când Andra Munteanu (co -fondatoare a organizației) a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Primele pe listă erau durerile de dinți și lipsa încălțărilor potrivite. Motive absurde într-o Românie europeană, dar dureros de reale în comunitățile marginalizate și vulnerabile din țară. În aceeași perioadă, Raluca Jianu s-a alăturat ca voluntar în sprijinul misiunii, creionând pentru prima dată schița pe hârtie a ceea ce avea să devină mai târziu HartaEdu.ro. Astăzi este CEO al organizației.
Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.
COMMENTS