Brevetul unitar depășește previziunile în anul său inaugural: Adoptarea de către IMM-uri evidențiază principalele beneficii

Brevetul unitar depășește previziunile în anul său inaugural: Adoptarea de către IMM-uri evidențiază principalele beneficii

  • Mai ieftin, mai simplu și asigurând o protecție uniformă, sistemul brevetului unitar se dovedește revoluționar pentru protejarea invențiilor în Europa,
  • Aproape unul din patru brevete acordate de OEB a fost transformat în brevet unitar,
  • Titularii de brevete din Europa (39 de state membre ale OEB) au avut cea mai mare rată de utilizare în primul an, urmați de cei din SUA și China.

De la intrarea în vigoare în iunie 2023, sistemul brevetului unitar, care marchează crearea pieței unice tehnologice europene, a devenit deja popular printre titularii de brevete. Aproape unul din patru brevete acordate de Oficiul European de Brevete a fost transformat în brevet unitar la cererea titularului, iar marea majoritate – aproximativ două treimi – provin din interiorul UE. Acest lucru se traduce într-o rată de adoptare de 24 % doar în 2024, cu un total de peste 27 500 de înregistrări pentru efectul unitar începând din iunie 2023.

În anul său inaugural, sistemul brevetului unitar a depășit așteptările inițiale. De remarcat în mod deosebit este rata de adoptare de 35,5 % brevete unitare înregistrate de IMM-uri în rândul titularilor europeni în 2023, care arată că acestea conștientizează beneficiile legate de costurile reduse, acoperirea mai largă în ceea ce privește țările și procedurile simplificate. Brevetele europene servesc drept indicatori clari ai valorii invențiilor, sporind încrederea și soliditatea pentru atragerea investitorilor. S-a dovedit că întreprinderile nou înființate care dispun de drepturi de proprietate intelectuală sunt de până la zece ori mai atractive pentru investițiile de capital de risc. Atractivitatea brevetelor pentru investitori va crește în mod semnificativ prin brevetul unitar, datorită acoperirii geografice mai largi, a uniformității protecției și a securității juridice sporite pe care o va oferi Curtea Unică în materie de Brevete.

„Unele startup-uri tehnologice duc inovarea dincolo de ceea ce credeam că este posibil”,a declarat președintele OEB, António Campinos. „În cadrul Oficiului European de Brevete, dorim să maximizăm protecția pe care le-o oferim, reducând în același timp la minimum barierele și sarcinile cu care se confruntă, atât în ceea ce privește costurile, cât și administrarea. Brevetul unitar reprezintă un pas înainte uriaș în aceste două privințe.”

Cererea pentru brevetul unitar este una solidă nu numai din partea celor 17 state membre UE care participă la sistem, ci și din întreaga Europă și din restul lumii. Titularii de brevete din Europa (39 de state membre ale OEB) au avut cea mai mare pondere în primul an, cu 64,2 % din totalul brevetelor unitare înregistrate, urmați de cei din SUA (16,1 %) și China (6,0 %), Japonia (3,8 %) și Republica Coreea (3,3%).

În ceea ce privește domeniile tehnologice, brevetul unitar pare a fi deosebit de atractiv pentru tehnologia medicală, ingineria civilă, transporturi, măsurători, alte echipamente specializate, manipulare și produse farmaceutice. Cei mai importanți solicitanți de brevete unitare din iunie 2023 au fost Johnson & Johnson, Siemens, Samsung, Qualcomm și Ericsson.

OEB, un ghișeu unic pentru titularii de brevete unitare

Sistemul brevetului unitar oferă reduceri de costuri, proceduri simplificate, uniformitate a protecției și o securitate juridică sporită, oferind inventatorilor un ghișeu unic pentru obținerea și menținerea protecției prin brevet, plata taxelor de reînnoire și înregistrarea tranzacțiilor ulterioare, cum ar fi licențele. Astfel, se evită necesitatea de a interacționa cu mai multe birouri naționale de brevete diferite. În plus, Curtea Unică în materie de Brevete oferă o securitate juridică sporită datorită evitării acțiunilor aduse în fața diferitelor instanțe naționale, care prezintă riscul unor decizii contradictorii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0