Britanicii resimt Brexit-ul în portofel. Serviciile se resimt si ele.

Britanicii resimt Brexit-ul în portofel. Serviciile se resimt si ele.

Salariile sunt sub presiune in Marea Britanie, anunţă bloomberg.com. Salariul mediu anunţat de companii a fost de 32,688 lire sterline în iulie, cu 2,4% mai puţin comparativ cu anul trecut, potrivit unui index folosit pentru căutarea de job-uri pe motorul britanic specializat Adzuna. Dacă este luată în calcul şi inflaţia, atunci câştigurile reale indică o scădere cu 3%.

Banca Angliei aşteaptă o creştere continuă a salariilor, dar jurnaliştii de la Bloomberg apreciează că o liră mai scăzută ar putea impinge în sus inflaţia, cu efecte asupra veniturilor reale. Specialiştii Adzuna cred că Brexit-ul a jucat un rol în “stagnarea pe scară largăa salariilor pe măsură ce industrii precum finanţele cu oameni plătiţi mai bine întârzie angajările şi aşteaptă ca deciziile politice şi economice să devină mai clare”.

Piaţa muncii, mai notează bloomberg.com, a rămas relativ stabilă în perioada premergătoare referendumului, deşi au fost semne de slăbire la sfârşitul trimestrului al doilea. Companiile au adăugat 172.000 de locuri de muncă în trei luni, iar rata şomajului a rămas la 4,9%.

Soliditatea pieţei forţei de muncă nu poate fi uitată,” a spus Doug Monro, co-fondator Adzuna. “Rata şomajului a scăzut până la cifre nemaivăzute din 2005 şi asta este enorm de încurajator”, a mai afirmat Doug Monro, potrivit bloomberg.com.

Raportul companiei Adzuna mai arată că numărul de poziţii de angajare anunţate a crescut cu 2,4% în iulie comparativ cu un an mai devreme, deşi job-urile part time au pierdut 58%.

CBI

Tot Bloomberg mai scrie că un raport al Confederaţiei Industriei Britanice arată că serviciile profesionale precum firmele de avocatură au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani în vreme ce companiile de consum precum restaurantele au raportat cel mai abrupt declin din februarie 2009 şi până acum.

Totuşi, rata de angajare a rămas peste medie, a mai anunţat Confederaţia, care observă şi o undă de optimism în rândul companiilor. Şeful CBI, Carolyn Fairburn, a declarat pentru Financial Times că statul ar trebui să scotă din uz o anume taxă pe profit aplicată băncilor pentru a se asigura că acestea nu vor fugi din Londra.

Între timp, Juergen Hardt, un aliat al cancelarului german Angela Merkel a avertizat Marea Britanie că va trebui să plătească la bugetul Uniunii Europene dacă doreşte să se bucure de avantajele unei pieţe unice.

Bloomberg mai notează că votul pentru Brexit determină startup-urile bancare să se bazeze mai mult pe fondurile din depozite decât pe pieţele de gros pentru a obţine aprobarea de reglementare. Băncile care vor să ia licenţă regândesc planurile de business, potrivit Bloomberg. Această atitudine este în deplin contrast cu cea a unor bănci mai mari precum HSBC Holdings sau Royal Bank of Scotland Group, care descurajează deponenţii pe măsură ce ratele negative ale dobânzilor iau din profitabilitate.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0