Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.172 lei în luna noiembrie 2016, în creştere faţă de luna precedentă cu 64 lei (+3%), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.005 lei, tot cu 3% mai mare decât în luna octombrie 2016, conform aceleiaşi surse.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrrat în activităţile de servicii de tehnologie a infomaţiei, inclusiv în activităţile de servicii informatice, de 5.675 lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, de 1.291 lei, menţionează INS.
Comparativ cu luna noiembrie a anului 2015, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114%, mai precizează Institutul de Statistică.
Cele mai semnifictive creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în noiembrie 2016, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+18,6%), în tipărirea şi reproducerea de suporturi a înregistrărilor, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, în extracţia minereurilor metalifere dar şi în activităţi de spectacole, cullturale şi recreative (între 10-16% creştere). Majorări au fost şi în fabricarea de produse din cauciuc şi mase plastice sau de maşini, utilaje şi echipamente (între 5-9% creştere), conform datelor INS.
Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea băuturilor (-3,7%), în activităţile de producţie cinemarofragică, video şi de programe de televiziune sau în telecomunicaţii (între 1,5-3% reducere).
„În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (+1,9%), administraţia publică ( +1,4%), sănătate şi asistenţă socială (+0,1%).”, după cum anunţă Institutul Naţional de Statistică.
COMMENTS