Complexul Energetic Oltenia (CEO) va investi într-un parc fotovoltaic de 10 megawați. Parcul fotovoltaic va fi construit în apropierea carierei Rovinari iar directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel (foto), speră că parcul să fie pus în funcţiune până la sfârşitul anului.
„Avem depozite de cenuşă care se întind pe sute de hectare şi am putea folosi aceste terenuri pentru parcuri fotovoltaice”, spune directorul general al Complexul Energetic Oltenia. Investiția este foarte utilă pentru CEO, pentru că, pe lângă energia produsă, unitatea va beneficia de certificate verzi pe care este nevoită să le cumpere.
O altă metodă prin care complexul energetic vrea să reducă din cheltuielile cu certificatele verzi este producția de plante energetice. CEO a cultivat deja prima suprafață cu miscanthus şi va cultiva şi paulownia – copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Prin arderea unui mix de plante energetice și cărbune, complexul va reduce numărul certificatelor verzi ce trebuie cumpărate.
Totodată, CEO vrea să-şi formeze un mix de resurse pentru producţia de energie şi urmăreşte ca, pe viitor, să achiziţioneze hidrocentrale. “Intenţia noastră este să facem lobby, astfel încât să putem prelua, prin achiziţii, capacităţi hidro, prin care să ne realizăm vârfurile de sarcină”, a spus Ciurel.
Hidrocentralele pot fi pornite şi oprite foarte uşor, spre deosebire de termocentralele pe cărbune, astfel că centralele pe apă pot realiza foarte bine echilibrarea producţiei de energie a unei companii.
“Intenţia noastră asta este să avem un mix de energie”, a completat Laurenţiu Ciurel.
COMMENTS