CHIMCOMPLEX (CRC), principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, a obținut venituri totale pentru anul 2023 de 1.367 milioane lei, din care 1.344 milioane lei reprezintă venituri din exploatare și 23 milioane lei venituri financiare.
La 31 decembrie 2023, compania a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 112 milioane lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost un profit de 76 milioane lei.
În contextul unei scăderi continue a consumului începută în a doua parte a anului 2022, volumul vânzărilor Chimcomplex a înregistrat o diminuare cu 38% în 2023 față de 2022. Cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au dus la obținerea unei marje a profitului operațional de 8% în anul 2023.
Chimcomplex și-a concentrat activitatea pe sectoarele polioli/polieteri și sodă caustică, acestea fiind cele mai profitabile. Ponderea principalelor produse în totalul vânzărilor a fost de 48,9% pentru polioli și 46,5% pentru produse clorosodice.
„Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe.
În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv (75.000 de salariați au fost disponibilizați). În acest context, în 20 februarie împreună cu alți 72 de lideri din industrie, am semnat „Declarația de la Anvers” – un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice.
S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși! Sperăm că cele 10 propuneri ale declarației se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect”, a declarat Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex.
Industria chimică a Europei a înregistrat o scădere cu încă 8%, al treilea an consecutiv, iar toate companiile producătoare de chimicale de bază continuă să raporteze o scădere cu două cifre: producția de petrochimicale din 2023 a fost cu 13,8% mai mică în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Producția de chimicale din China și SUA sunt astfel avantajate (datorită prețurilor la energie și gaz care sunt de 4 ori mai mici) de aceea au exportat la cele mai mari niveluri atinse vreodată. Doar în Europa, Rusia a exportat cu 285% mai mult, SUA cu 175% și EAU cu 210% în 2023 față de 2022.
În acest context dificil, Chimcomplex reușește să rămână în echilibru tocmai datorită structurii complexe și diversificate a producției extinsă pe 22 de grupe de produse diferite.
Compania continuă planul de măsuri specifice de creștere a eficienței energetice, optimizarea proceselor și implementarea investițiilor strategice cum sunt:
- proiectul de construcție a unei centrale de „Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea”, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență Pilonul I. Tranziție verde – Componenta C6 Energie Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde.
- începerea unei investiții în premieră în România, în valoare de peste 110 milioane euro, pentru construirea fabricilor de glicerină, epiclohidrină și 4 categorii de rășini epoxidice. Cu o capacitate de peste 46.000 tone, acestea vor asigura independența totală a României de importurile de chimicale prin fabricarea locală a acestor produse.
- un proiect de extindere a capacităților energetice pe platforma A6 Dej, ce va consolida poziția companiei pe piața energetică. Modernizarea centralei de la Dej, care acum funcționează pe biomasă și produce 8 MW, va genera până la 80 MW energie electrică și termică, ce va fi utilizată într-o nouă fabrică de procesare chimică.
COMMENTS