Infrastructură! Aceasta este una dintre temele lumii moderne, semn al prosperităţii şi al vieţii confortabile. Totuşi, în ciuda nevoii stringente de infrastructură, investiţiile în ea au scăzut în 10 economii majore imediat după criza financiară, potrivit unui studiu realizat de McKinsey Global Institute şi citat de bloomerg.com.
În Statele Unite, în U.K., Italia, Australia, Corea de Sud, Brazila, India, Rusia, Mexic şi Arabia Saudită cheltuielile cu infrastructura ca pondere în produsul intern brut au fost reduse din 2008 până în 2013.
Au crescut însă, în alte 7 state. Este vorba despre Germania, Franţa, Canada, Turica, Africa de Sud, Japonia dar şi…China. Beijing-ul investeşte serios în drumuri, poduri, în canale colectoare sau în orice altceva poate face ca ţara să alerge, notează jurnaliştii de la bloomberg.com.
„China cheltuie anual pe infrastructură mai mult decât America de Nord şi Europa combinat”, anunţă raportul McKinsey. Din 1992 până în 2013, China a cheltuit pe infrastructură 8,6% medie anuală ca pondere în PIB. Media globală a fost de 3,5%.
Dacă vor păstra ritmul, China, Japonia şi Australia îşi vor depăşi în curând necesarul. Şi nu vor mai avea nevoie de investiţii în infrastructură până în 2030.
Să luăm ultimul exemplu de investiţie masivă în China, care a necesitat şi o infrastructuă pe măsură. Milioane de turişti admiratori ai lui Mickey Mouse sunt aşteptaţi să viziteze primul Disney Park din acea parte a lumii. Este cea mai mare investiţie pe care Walt Disney Co a făcut-o peste ocean şi valoarea ei se ridică la 5,5 miliarde de euro, potrivit reuters.com.
Disney estimează că 330 de milioane de oameni vor putea să ajungă la noul parc din Shanghai în numai trei ore. Iar acest lucru necesită, evident, o infrastructură pe măsură. Aşa cum, se pare, că numai China şi-o poate permite momentan.
COMMENTS