Colocviile Financiare Florin Petria: o nouă ediţie a premiiilor pentru jurnalism economic

Colocviile Financiare Florin Petria: o nouă ediţie a premiiilor pentru jurnalism economic

Recent, Finmedia a organizat conferinţa cel de al XIII-lea eveniment din ciclul Colocviilor Financiare Florin Petria şi cel de al cincilea în care se decernează premii celor mai buni jurnalişti din presa economică, scrisă sau online.
Evenimentul, găzduit de hotelul New Montana din Sinaia, a prilejuit şi două mese rotunde, una pe teme bancare- „Riscurile şi Oportunităţile Sectorului Bancar din România” şi ec a de adoua pe Comunicare: Relaţia Instituţii Financiare, Agenţii de PR şi media,.
În primul panel, dat fiind subiectul ce primează în rândul tutoror canalelor media în ultma vreme, este de la sine înţeles faptul că mai toate întrebarile au levitat în jurul situaţiei Greciei şi a l propagării potenţielelor riscuri datorate ieşirii acesteia din Zona Euro.
Din acest punct de vedere abordările paneliştilor s-au bazat pe imposibilitatea cuantificării acestui eveniment, unii accentuând măsurile ce s-ar lua în imediată instanţă, iar ceilalţi riscurile aduse de situaţia cu pricina.
Rozalia Pal, Economist Şef Garanti Bank, a susţinut încrederea în Banca Naţională a României ca plasa de siguranţă a sistemului bancar românesc, declarând faptul că: „în situaţia neferictă în care Grecia va ieşi din Zona Euro va exista o coordonare între ţări, iar BNR va intra în acţiune, oamenii ar trebui asiguraţi de faptul că piaţa bancară s-a pregătit de scenariul nefast”.
Pe de altă parte, Andrei Rădulescu, Economist Şef Banca Transilvania a accentuat provocările cu care Zona Euro se va confrunta în urma Grexitului: „Nu Grecia este problema de importanţă majoră a Zonei Euro, ci turbulenţele ce se vor extinde la nivelul celorlalte ţări europene, cu insistenţă asupra celor din sud: Spania, Italia, Portugalia, credibilitatea acestei Uniuni Monetare, viitorul ei şi posibilele speculaţii care vor avea loc ulterior pe pieţele menţionate.”
Date fiind cele două abordări ne-am putea întreba dacă şi Zona Euro este pregătită pentru un asemnea şir de evenimente, în situaţia în care sectorul bancar pare a-şi fi stabilitit planul de bătaie.
Dacă accentele au fost puse pe subiectul menţionat, la eveniment nu au fost scăpate din vedere nici discuţiile cu privire la oportunităţile şi riscurile sectorului bancar românesc.
Aşadar, analiştii prezenţi au susţinut sensibilitatea creditării aflată încă pe minus pe baza prudenţialităţii băncilor, însă se aşteaptă ca aceasta să revină pe un trend pozitiv în a doua jumătate a anului 2015, date fiiind costul împrumutului şi inflaţia, ambele la valori foarte mici.
„Avem resurse financiare pentru creditare, cu atât mai mult cu cât stocul de creştere anuală a depozitelor a ajuns la 6,4% pe când cel pentru credite a atins procentul de -3,6%, iar faptul că s-a anunţat o vânzare foarte mare a creditelor neperformante sunt lucruri ce conduc către viziuni optimiste asupra viitorului creditării” a declarat Rozalia Pal, Economist Şef al Garanti Bank. Aceasta afirmând totodată că Regulamentul BNR susţine împrumuturile în lei în detrimentul celor în euro.
Chiar dacă sunt aşteptări optimiste cu privire la nivelul creditării din România nu trebuie să omitem provocările cu care sectorul bancar se confruntă: intensificarea concurenţei, climatul din Grecia, tensiunile geopolitice regionale, proiectele de investiţie şi riscurile interne sunt doar o parte dintre acestea, Andrei Rădulescu, Senior Economist al BT, susţinând că: „Trebuie, dincolo de toate, să creştem gradul de bancarizare din România, acesta deţinând o pondere de 55% din PIB, în timp ce în ţări precum Austria se ajunge la aproximativ 280%.”
Se pare că sectorul bancar românesc se afla în faţa unei oportunităţi imense, dat fiiind gradul scăzut pe care îl deţine la nivelul PIB-ului, însă nu este de contestat faptul că provocările de ordinul celor prezentate, la care se adaugă gradul de digitalizare şi pregătirile pentru adaptarea la Uniunea Bancară blochează dezvoltarea necesară sectorului vizat.
În cel de al doilea panel, moderat de cel ami important comunicator al României postdecembriste, Corneliu Cojocaru, au fost dezbătute problemele cu care se confruntă circulaţia informaţiei pe ruta companie financiară- agenţie PR-media- public consumator (cititor). Virginia Oţel, Communication Leader al grupului Garanti, a pus pe flipchart principalele puncte de interes comune şi aşteptările pe care părţile mai sus menţionate le au unele de la celelalte. Irin Ciolac, manager PR al Bancpost, fost jurnalist, a asigurat o reală translaţie descriind modul în care a decurs transferul său din presă în PR, cu oportunităţi şi oprelişti. La final, paneliştii şi jurnaliştii au ajuns la un punct de vedere comun privind aşteptările realiste pe care ar trebui să le aibă pornind de la convergenţa agendelor personale.
Ultima parte a evenimentului a fost dedicată decernării Premiilor pentru Jurnalism Economic Florin Petria. Redactorul şef al publicaţiei Piaţa Financiară, Norel Moise, a explicat modul în care au fost sintetizate noile categorii la care s-au decernat premiile dar şi modul în care cei 43 de membrii ai juriului au punctat. Câştigătorii acestei ediţii au fost:
categoria Print, segment bancar: Emilia Olescu, ziarul Bursa
categoria print, segement nonbancar, Claudia Medrega, Ziarul Financiar,
categoria economic online şi agenţie: Mihai Baniţă, economica.net
categoria blog economic, Dan Popa, Hotnews
categoria Master în Jurnalism Economic, Oana Osman, Capital.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0