Institutul National de Statistica (INS) a publicat recent datele cu privire la evoluţia comenzilor noi în industria prelucrătoare în decembrie şi anul 2016, care indică decelerarea comenzilor noi la finalul anului trecut, pe fondul deteriorării componentei bunuri de folosinta indelungată. Cu toate acestea, accelerarea comenzilor de bunuri de capital exprimă premise mai bune pentru investiţiile productive pe termen scurt.
Comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu doar 2.6% an/an în decembrie 2016, cea mai redusă dinamică din ultimele cinci luni. Evoluţia a fost determinată de declinul comenzilor noi pentru bunuri de folosinţă îndelungată cu 42.4% an/an, ceea ce exprimă premise de temperare a consumului pe termen scurt. Comenzile de bunuri intermediare au scăzut cu 0.4% an/an în decembrie.
Pe de altă parte, comenzile noi de bunuri de capital au accelerat în decembrie (8.7% an/an), cea mai bună dinamică din ultimele trei luni, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru investiţiile în economie pe termen scurt. Comenzile noi de bunuri de uz curent au accelerat la 2.9% an/an în decembrie, cel mai bun ritm din septembrie. Anul trecut, comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 7.3% an/an, în accelerare de la 3.6% an/an în 2015.
Comenzile de bunuri de capital au accelerat, de la 3% an/an în 2015 la 12.4% an/an în 2016, evoluţie care exprimă premise mai bune pentru investiţiile productive la început de 2017.
Comenzile noi de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 1.2% an/an în 2016, dinamica în decelerare de la 28% an/an în 2015, pe fondul disipării impactului reducerilor TVA şi al nivelului ridicat de prudenţă în sfera populaţiei.
Nu în ultimul rând, dinamica anuală a comenzilor noi de bunuri intermediare s-a temperat de la 3.5% în 2015 la 1.8% in 2016, în timp ce comenzile de bunuri de uz curent s-au consolidat. Din perspectiva comenzilor noi, cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare în 2016 au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci şi semiremorci (13.8% an/an), hârtia şi produsele din hârtie (24.6% an/an) şi fabricarea altor mijloace de transport (42.7% an/an). Comenzile noi au scăzut în ramurile metalurgică (cu 12.6% an/an), farmaceutică (cu 11.3% an/an) şi construcţii metalice (cu 0.8% an/an), pe fondul problemelor structurale cu care se confruntă (inclusiv declinul preţurilor). În ultima perioadă, comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat la un ritm usor peste potenţial.
Dinamica recentă a comenzilor noi exprimă premise de consolidare în industria prelucrătoare la început de 2017, într-un context caracterizat prin incidenţa unor forţe contradictorii: ameliorarea indicatorilor de incredere vs. intensificarea percepţiei de risc privind ordinea economică mondială în era Trump, viitorul Zonei Euro şi Uniunii Europene şi climatul politic intern.
În scenariul central de previziune macroeconomică este aşteptată continuarea ciclului economic post-criza, cu o dinamică a investiţiilor productive superioară celei a consumului privat în perioada 2017-2019.
Autor: Diana Dăscălescu
COMMENTS