Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele privind dinamica comenzilor noi în industria prelucrătoare în luna ianuarie 2016. Conform datelor INS comenzile noi în industria prelucrătoare au scăzut cu 3.7% an/an în prima lună a anului curent.
Astfel, din analiza pe marile grupe industriale se observă declinul comenzilor de bunuri de capital cu 2% an/an. Totodată, componentele bunuri de uz curent și bunuri intermediare au consemnat ritmuri anuale de declin de 3.9%, respectiv 6.9%.
Pe de altă parte, comenzile de bunuri de folosință îndelungată au crescut cu 1.3% an/an, evoluție care reflectă rezistența consumului privat intern la unda de turbulențe din piețele financiare globale din debutul anului.
Cele mai severe ritmuri de scădere au fost consemnate la nivelul ramurilor chimică (cu 18.8% an/an), metalurgică (cu 25.7% an/an) și farmaceutică (cu 26.2% an/an). Aceste evoluții reflectă atât ajustările structurale din unele ramuri ale industriei autohtone, dar și resimțirea impactului declinului cotațiilor internaționale la materii prime.
La polul opus, comenzile din ramurile echipamente electrice, autovehicule de traport rutier/remorci/semiremorci și hârtie/produse din hârtie au consemnat ritmuri de creștere an/an de 8.9%, 10.5%, respectiv 20.7%. Această evoluție reflectă rezistența ramurilor de bază ale industriei interne la unda temporară de turbulențe din piețele financiare internaționale.
Conform estimărilor macro-econometrice efectuate de analiştii Banca Transilvania, ritmul de evoluție a comenzilor noi în industria prelucrătoare din ultimele 12 luni se situează în jurul nivelului potențial. Subliniem faptul că pentru perioada următoare ne așteptăm la ameliorarea comenzilor noi în industria prelucrătoare, pe fondul consolidării momentului favorabil la nivel de consum privat (România și Uniunea Europeană), dar și în contextul perspectivelor de intrări de investiții străine directe noi pe plan intern.
Conform scenariului macro-econometric central investițiile productive în economia internă vor continua să crească pe termen mediu (2016-2018) cu o dinamică medie anuală estimată la aproximativ 10%.
COMMENTS