Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi datele cu privire la evoluția comenzilor noi în industria prelucrătoare în februarie și primele două luni ale anului curent.
Statisticile indică accelerarea ritmului anual al comenzilor noi în industria prelucrătoare în februarie, evoluție care confirmă continuarea fluxurilor investiționale în economie înainte de incidența șocului pandemiei.
Astfel, comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 5.4% an/an în februarie, ritm în accelerare de la 3.7% an/an în ianuarie.
Se evidențiază accelerarea comenzilor noi de bunuri de folosință îndelungată de la 15.4% an/an în ianuarie la 27.2% an/an în februarie, cea mai bună evoluție din august.
De asemenea, ritmul anual al comenzilor de bunuri de capital s-a ameliorat de la 5.5% în ianuarie la 6.8% în februarie.
Totodată, comenzile de bunuri intermediare au urcat cu 3.1% an/an în februarie, după ajustarea pe parcursul a patru luni la rând.
Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent s-au diminuat cu 4.7% an/an în februarie.
Astfel, la două luni din 2020 comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 4.6% an/an. Se evidențiază majorarea comenzilor de bunuri de folosință îndelungată cu 21.4% an/an, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern.
De asemenea, comenzile de bunuri de capital au urcat cu 6.2% an/an, evoluție care confirmă continuarea fluxurilor investiționale înainte de incidența pandemiei.
Nu în ultimul rând, comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 1.4% an/an. Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent s-au ajustat cu 1.6% an/an în perioada ianuarie-februarie.
Din perspectiva evoluției comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în primele două luni din 2020 au fost: fabricarea altor mijloace de transport (3.2% an/an), industria construcțiilor metalice (4.7% an/an), calculatoare, produse electronice și optice (5.5% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci și semi-remorci (9.9% an/an) și farmaceutică (10.7% an/an).
Conform estimărilor econometrice elaborate de analiştii Băncii Transilvania comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat sub
potențial pentru a noua lună la rând în februarie, evoluție care confirmă maturitatea ciclului economic post-criză.
Aceştia se așteaptă ca industria prelucrătoare să resimtă impactul șocului pandemiei îndeosebi în perioada martie-aprilie.
Cu toate acestea, persistența costurilor reale de finanțare la niveluri scăzute pe termen mediu, măsurile fiscal-bugetare de susținere a
economiei după incidența pandemiei (implementate la nivel mondial, în sfera europeană și pe plan intern), precum și oportunitățile de dezvoltare din România sunt factori care vor contribui la redinamizarea industriei pe plan intern începând cu finalul trimestrului II.
COMMENTS