Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat astăzi datele privind dinamica comenzilor noi în industria prelucrătoare în aprilie și primele patru luni ale anului curent.
Statisticile indică ajustarea severă a acestui indicator în aprilie și evoluția sub potențial pentru a 11-a lună consecutiv, confirmându-se finalul ciclului din industrie, într-o evoluție determinată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc simetric fără precedent în sfera comerțului intern și internațional.
Astfel, conform INS comenzile noi în industria prelucrătoare s-au ajustat cu ritmul record de 43% an/an în aprilie.
Se evidențiază declinul comenzilor noi de bunuri de capital cu 54.4% an/an (cel mai sever din ultimele decenii), expresie a deteriorării climatului investițional, în contextul șocului indus de pandemie și consecințelor acestuia (inclusiv restricțiile implementate pentru contracararea crizei sanitare).
De asemenea, comenzile de bunuri de folosință îndelungată au scăzut cu 25% an/an aprilie, cea mai severă ajustare din decembrie 2016.
Totodată, comenzile de bunuri intermediare și cele de bunuri de uz curent s-au diminuat cu 22% an/an, respectiv cu 28.1% an/an în aprilie.
Astfel, în primele patru luni din 2020 comenzile noi în industria prelucrătoare au scăzut cu 10.1% an/an, evoluție determinată, în principal, de declinul componentei bunuri de capital cu 12.8% an/an.
De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare și cele de bunuri de uz curent au consemnat ritmuri de declin de 6.7% an/an, respectiv 8.7% an/an.
Se evidențiază însă majorarea comenzilor noi de bunuri de folosință îndelungată cu 12.9% an/an, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice.
Din perspectiva evoluției comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în primele patru luni din 2020 au fost calculatoare/produse electronice și optice (6.1% an/an) și farmaceutică (18.1% an/an).
Pe de altă parte, cele mai severe ajustări ale comenzilor noi în perioada ianuarieaprilie au fost înregistrate la nivelul ramurilor metalurgică (10.4% an/an), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorcilor și semiremorcilor (13.1% an/an), fabricarea produselor textile (17.1% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (21.1% an/an) și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (23.2% an/an).
Estimările econometrice elaborate de analiştii Băncii Transilvania indică evoluția comenzilor noi în industria prelucrătoare la un ritm sub
potențial pentru a 11-a lună consecutiv în aprilie, ceea ce reflectă finalul ciclului economic post-criză.
*Ne așteptăm ca industria internă să inițieze un nou ciclu în perioada următoare, pe fondul relaxării graduale a restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare și resimțirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivelul țărilor Uniunii Europene. Considerăm că industria internă va fi susținută în noul ciclu de nivelul redus al costurilor reale de
finanțare și de oportunitățile de dezvoltare pentru infrastructura critică. În scenariul central investițiile productive din economia internă ar putea crește cu un ritm mediu anual de aproximativ 3.5% în perioada 2020-2022* consideră Andrei Rădulescu, directorul Direcţiei Analize Macroeconomice.
COMMENTS