Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi datele cu privire la dinamica vânzărilor din comerțul cu amănuntul (barometru pentru consumul privat, principala componentă a PIB) în aprilie și primele patru luni ale anului curent.
Statisticile indică deteriorarea climatului din sfera consumului privat, în contextul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc (inclusiv implementarea de restricții pentru contracararea crizei sanitare), cu impact la nivelul comportamentului economic al populației și companiilor.
Astfel, conform INS volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a scăzut cu un ritm lunar de 22.3% în aprilie. Vânzările de bunuri alimentare/băuturi/tutun, mărfuri nealimentare și carburanți s-au ajustat cu dinamici lunare de 15.5%, 22.3%, respectiv 35.1%.
În dinamică an/an vânzările din comerțul cu amănuntul au scăzut cu un ritm record în aprilie, 19.5%.
Se evidențiază declinul vânzărilor de bunuri nealimentare și celor de carburanți cu ritmuri anuale de 22.9%, respectiv 38.4%.
De asemenea, vânzările de produse alimentare/băuturi/tutun au scăzut cu 4.7% an/an în aprilie.
În primele patru luni din 2020 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut însă cu 1.5% an/an, pe fondul majorării vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun cu 9.4% an/an, evoluție influențată și de unda de panică determinată de incidența pandemiei (populația a constituit provizii).
Pe de altă parte, vânzările de bunuri nealimentare și cele de carburanți s-au ajustat cu 0.6% an/an, respectiv 8.1% an/an, dat fiind că intensificarea percepției de risc, deteriorarea climatului din piața forței de muncă și restricțiile de circulație au determinat creșterea ratei de economisire la nivelul populației.
Estimările econometrice elaborate de analiştii Băncii Transilvania indică evoluția comerțului cu amănuntul la un ritm sub potențial în aprilie (pentru prima oară după șapte luni), concomitent cu deteriorarea componentei structurale, în contextul finalului ciclului economic post-criză, indus de incidența șocului pandemiei.
Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania: Ne așteptăm la redinamizarea comerțului cu amănuntul începând cu trimestrul III al anului curent, pe fondul depășirii punctului culminant al crizei sanitare și intrării economiei într-un nou ciclu. Pentru perioada 2020-2022 prognozăm o creștere a consumului privat cu un ritm mediu anual de 3.5%, evoluție susținută de relansarea fluxurilor investiționale (cu impact pozitiv pentru piața forței de muncă) și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.
COMMENTS