Trei din patru europeni au auzit de politica agricolă comună (PAC) și consideră că toți cetățenii beneficiază de pe urma acesteia, conform celui mai recent sondaj de opinie public realizat de Eurobarometru la nivelul UE cu privire la agricultură și PAC, publicat astăzi de Comisia Europeană.
Sondajul arată că un număr mai mare de cetățeni ai UE au auzit de PAC (73 % în prezent, cu 6 puncte procentuale mai mult decât în 2017) și consideră că PAC le aduce beneficii tuturor cetățenilor, nu numai fermierilor (76 % în prezent, cu 15 puncte procentuale mai mult decât în 2017). În plus, opiniile cetățenilor cu privire la principalele obiective pe care ar trebui să le aibă PAC rămân similare celor rezultate din sondajul efectuat în 2017.
La fel ca în 2017, o majoritate de 62 % dintre respondenți consideră că obiectivul principal ar trebui să fie furnizarea de alimente sigure, sănătoase și de înaltă calitate. Un număr mai mare de europeni sunt de părere că UE își îndeplinește rolul în ceea ce privește obiectivele-cheie ale PAC. În comparație cu 2017, în toate domeniile, inclusiv securitatea alimentară, sustenabilitatea, siguranța și calitatea alimentelor, s-au înregistrat creșteri de cel puțin 5 puncte procentuale. În prezent, mai mulți cetățeni sunt conștienți de logoul de agricultură ecologică, și anume 56 % dintre respondenți – cu 29 de puncte procentuale mai mult decât în 2017.
Deși o parte din ce în ce mai mare a cetățenilor consideră că agricultura este una dintre cauzele majore ale schimbărilor climatice (de la 29 % în 2010 la 42 % în 2020), o majoritate de 55 % din populație consideră că agricultura are deja o contribuție majoră în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice (un procent în creștere, față de 46 % în 2010).
COMMENTS