- Prime doua luni ale acestui an au adus un avans de peste 5,5% pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si incluse in indicele BET-TR, care include si dividendele.
- Listarile de instrumente financiare au continuat la BVB. Doar in primele doua luni, au avut loc 7 listari: 5 obligatiuni corporative in valoare de 425 milioane euro, o listare de actiuni de aproape 1 milion euro, si listarea celui de-al doilea ETF la BVB. Tot in acest timp, a avut loc si un transfer de pe AeRO pe Piata Principala.
- In ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de aproape 100%, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 si mai mult decat dublu fata de indicele european STOXX600.
Radu Hanga, Presedinte BVB:
- Piata romaneasca de capital le-a adus celor care au investitit cresteri de 100% in ultimii 5 ani. Din perspectiva indicelui BET-TR, care include si dividendele, Romania a performat mult mai bine decat indicele american S&P500 sau indicele european STOXX600. Aceasta arata faptul ca investitorii, locali si straini, au incredere in companiile romanesti si in capacitatea acestora de a se dezvolta.
- Valoarea totala a actiunilor si obligatiunilor listate la BVB in primele doua luni ale acestui an a ajuns la 426 milioane euro. Privim anul 2023 cu incredere, vedem semnale importante in ceea ce priveste continuarea rundelor de finantare, iar anticipata listare a Hidroelectrica va reprezenta un catalizator pentru investitori.
Adrian Tanase, CEO BVB:
- Din perspectiva lichiditatii, se observa ca investitorii sunt in asteptare. Pe de o parte, investitorii de la BVB analizeaza rezultatele financiare anuntate de companiile listate si urmaresc cu interes propunerile de dividend. Pe de alta parte, piata asteapta noi listari si cea mai semnificativa listare anuntata pentru acest an este cea a Hidroelectrica. Un element pozitiv important este ca Ministerul Finantelor va continua sa deruleze cu frecventa trimestriala emisiunile de titluri de stat Fidelis.
- Privind dincolo de volatilitatea de moment, datele ne arata ca piata de capital este o solutie eficienta pentru economisire. Un exemplu pe termen mediu ne arata ca investitorii care ar fi investit in companiile din structura indicelui BET in urma cu cinci ani si-ar fi dublat astazi valoarea investitiilor, incluzand aici si dividendele. Cel mai important mesaj pentru investitori este sa nu se sperie de volatilitate, sa isi diversifice investitiile si sa aiba un orizont pe termen mediu sau lung.
Piata de capital din Romania a inceput anul cu o serie de cresteri semnificative la nivelul tuturor indicilor. Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se aflau pe plus la finalul primelor doua luni din acest an. Companiile listate la BVB si incluse in indicele BET-TR, care include si dividendele, au incheiat primele doua luni din 2023 cu un avans de 5,55%. Indicele BET-TR a inchis ultima sedinta de tranzactionare din februarie la un nivel de 23.944 puncte. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la nivelul indicelui care include companiile din energie si utilitati, BET-NG urcand cu 9,4%.
Listarile de instrumente financiare au continuat la BVB. Mai exact, 7 listari au avut loc doar in primele doua luni: 5 obligatiuni corporative in valoare de 425 milioane euro, o listare de actiuni de aproape 1 milion euro, si listarea celui de-al doilea ETF la BVB. Tot in acest timp, a avut loc si un transfer de pe AeRO pe Piata Principala. Din perspectiva evenimentelor corporative, investitorii de la BVB analizeaza rezultatele financiare anuntate de companiile listate si urmaresc cu interes propunerile de dividend.
Piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi. In ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de 99,1%, exprimate in moneda unica europeana, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+84,2%) si mai mult decat dublu fata de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB si Refinitiv. In acelasi orizont de timp, performanta exprimata in moneda unica europeana a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 11,7%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +1%. Performanta trecuta nu reprezinta o garantie a performantei viitoare, iar pietele financiare pot performa diferit in viitor.
Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Piata romaneasca de capital le-a adus celor care au investitit cresteri de 100% in ultimii 5 ani. Din perspectiva indicelui BET-TR, care include si dividendele, Romania a performat mult mai bine decat indicele american S&P500 sau indicele european STOXX600. Aceasta arata faptul ca investitorii, locali si straini, au incredere in companiile romanesti si in capacitatea acestora de a se dezvolta. Valoarea totala a actiunilor si obligatiunilor listate la BVB in primele doua luni ale acestui an a ajuns la 426 milioane euro. Privim anul 2023 cu incredere, vedem semnale importante in ceea ce priveste continuarea rundelor de finantare, iar anticipata listare a Hidroelectrica va reprezenta un catalizator pentru investitori.”
Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Din perspectiva lichiditatii, se observa ca investitorii sunt in asteptare. Pe de o parte, investitorii de la BVB analizeaza rezultatele financiare anuntate de companiile listate si urmaresc cu interes propunerile de dividend. Pe de alta parte, piata asteapta noi listari si cea mai semnificativa listare anuntata pentru acest an este cea a Hidroelectrica. Un element pozitiv important este ca Ministerul Finantelor va continua sa deruleze cu frecventa trimestriala emisiunile de titluri de stat Fidelis. Privind dincolo de volatilitatea de moment, datele ne arata ca piata de capital este o solutie eficienta pentru economisire. Un exemplu pe termen mediu ne arata ca investitorii care ar fi investit in companiile din structura indicelui BET in urma cu cinci ani si-ar fi dublat astazi valoarea investitiilor, incluzand aici si dividendele. Cel mai important mesaj pentru investitori este sa nu se sperie de volatilitate, sa isi diversifice investitiile si sa aiba un orizont pe termen mediu sau lung.”
Evolutia pozitiva a pietei de capital la inceputul acestui an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.
Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 62% realizata intr-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezinta un nou maxim istoric pentru piata de capital din Romania.
Continuarea rundelor de finantare derulate prin BVB reprezinta un aspect puternic pozitiv si vine dupa ce anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finantare. Valoarea totala a rundelor de finantare a ajuns anul trecut la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. In ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finantare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de actiuni si 111 emisiuni de obligatiuni.
COMMENTS