Definitivarea pieței unice poate ajuta la eliminarea actualei fragmentări economice, iar uniformizarea reglementărilor ar putea duce la o creștere a investițiilor, conform unui raport prezentat de World Economic Forum și McKinsey. În prezent, Europa este capabilă să concureze cu Statele Unite și China în doar patru din cele 14 tehnologii critice pentru economia globală. Raportul „Europa în era inteligentă: de la idei la acțiune” evidențiază măsuri concrete care ar putea inversa această tendință și ar putea consolida nivelul de competitivitate al Europei.
Cota Europei pe piața mondială a tehnologiilor critice este alarmant de mică. Fără acțiuni rapide, țările europene riscă să piardă locuri de muncă și capacitate de inovare. Cu toate acestea, cu măsurile potrivite, potențialul economic al Europei poate fi rapid deblocat.
Printre acțiunile propuse se numără:
- Investiții specifice în domeniile de putere ale Europei: Europa trebuie să își apere și să își consolideze poziția de lider în tehnologii precum tehnologia cuantică și tehnologia climatică. În domeniile în care Europa rămâne în urmă, accentul ar trebui să se mute de la inovare la adoptarea tehnologiei.
- „Inițiativele far” din sectorul privat: Soluțiile industriale de inteligență artificială și centrele de tehnologie cuantică pot acționa ca motoare care atrag investiții și accelerează inovarea.
- Inițiative publice ample: Zece proiecte prioritare, cum ar fi un sistem digital de autorizare la nivelul UE, ar putea reduce fragmentarea pieței și ar sprijini investițiile.
Un semnal de alarmă pentru Europa
Europa a rămas mult timp în urma Statelor Unite și a Chinei în dezvoltarea tehnologică. Între 2015 și 2022, companiile europene au investit cu 700 de miliarde de euro mai puțin în tehnologie decât companiile competitoare din SUA.
Acest decalaj creează dependențe strategice pentru Europa care poate pierde între 2 și 4 trilioane de euro pe an, o sumă care depășește nevoile anuale totale de finanțare ale UE pentru combaterea schimbărilor climatice, apărare și asistență medicală la un loc.
Pe măsură ce Europa își trasează un curs pentru creșterea competitivității economice și tehnologice, se creează și un consens cu privire la acțiunile necesare pentru schimbare. Propuneri concrete au fost prezentate deja de Mario Draghi (Prim-ministru al Italiei între 2021-2022), Enrico Letta (Prim-ministru al Italiei între 2013-2014), McKinsey Global Institute și alți actori. Cu toate acestea, impactul real nu s-a materializat încă.
Raportul McKinsey oferă un cadru strategic de acțiune și propune inițiative pentru sectorul privat precum și zece proiecte majore pentru sectorul public, aliniate cu șase domenii prioritare pentru inovare și investiții.
Raportul „Europa în era inteligentă: de la idei la acțiune” poate fi descărcat integral aici.
Despre McKinsey & Company
McKinsey & Company este o companie globală de consultanță în management strategic, dedicată să sprijine organizațiile să creeze schimbări care contează. În peste 130 de orașe și 65 de țări, echipele McKinsey ajută clienții din sectoarele privat, public și social să dezvolte strategii curajoase și să transforme modul în care lucrează, să includă tehnologia acolo unde ea aduce un plus de valoare și să încurajeze aptitudini care susțin schimbarea. Nu orice fel de schimbare, ci schimbarea care contează – pentru organizațiile lor, pentru oamenii lor și pentru societate în general.
COMMENTS