România este în proces de aderare la OECD. Procesul a început oficial în ianuarie 2022, când OECD a invitat România să înceapă discuțiile de aderare. Aderarea la OECD este un proces complex, care implică adoptarea și implementarea unui set larg de politici și standarde economice și sociale.
Cei 38 de membri ai OECD sunt state dezvoltate și dețin circa 70% din producția și comerțul global. Mai important decât atât, derulează 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.
În ceea ce privește industria piețelor financiare din România, entități precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare (ISF), Banca Națională a României (BNR), Ministerul de Finanțe, Bursa de Valori București (BVB), Autoritatea Română a Băncilor (ARB), Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), depun eforturi substanțiale cu scopul de a contribui la implementarea obiectivelor strategice legate de piața de capital, digitalizare și educație financiară.
Cu acest prilej, Institutul de Studii Financiare organizează cea de-a X-a ediţie a Conferinței Internaționale ISF 2024 – Aderarea României la OECD. Creșterea Calității Guvernanței Corporative și a Serviciilor Financiare. Evenimentul din acest an este organizat la Hotel Marriott, sala Constanţa, în data de 12 noiembrie 2024, începând cu ora 10:00.
Conferința din acest an își propune să ofere o dezbatere esențială cu privire la îndeplinirea obiectivelor strategice legate de piața de capital, digitalizare și educație financiară. În contextul actual, principalele entități financiare din România, dezvoltă strategii și noi proiecte cu scopul de a îndeplini criteriile de aderare la OECD.
Această conferință adună experți din domeniul financiar, investitori, reglementatori și lideri de opinie pentru a trasa cea mai bună direcție ca România să poată adera într-un timp cât mai scurt la OECD. Principalele teme din acest an sunt:
- Reglementările europene privind rezilienţa operaţională digitală în domeniul financiar
- Piața de Capital: Un pilon al integrării României în OECD
- Educația financiară ca motor al prosperității economice
- Inovație și digitalizare în sectorul financiar: Drumuri către OECD
- Parteneriate pentru digitalizarea și dezvoltarea pieței de capital în contextul aderării la OECD
Conferința oferă oportunitatea de a înțelege procesul de aderare la OECD și de a descoperi cum proiectele principalelor entități financiare din România vor influența modul în care piețele financiare nebancare se dezvoltă. Este un eveniment esențial pentru cei interesați de sustenabilitatea financiară și de modul în care aceasta va modela economia globală.
Speakeri vor fi Alexandru PETRESCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Leonardo BADEA, Prim-Viceguvernator Banca Națională a României, Luca NICULESCU, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Gabriel AVRĂMESCU, Prim-Vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Radu HANGA, Președinte BVB, Prof.univ.dr. Daniel BREAZ, Rector Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Prof.univ.dr. Ionela COSTICĂ, Prorector Academia de Studii Economice din București, Prof.univ.dr. Horia IOVU, Prorector Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA BUCUREȘTI, Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General UNSAR, Cătălin VASILE, Chief Sales Officer NN, Horia BRAUN-ERDEI, CEO Erste Asset Management, Dorel DUŢĂ, Preşedinte UNSICAR, Ștefan PRIGOREANU, Președinte PRBAR, Valentin IONESCU, Preşedinte Institutul de Studii Financiare, Prof.univ.dr. Marian SIMINICĂ, Director Executiv Institutul de Studii Financiare.
COMMENTS