Conferința SMART Diaspora 2020+

Conferința SMART Diaspora 2020+

Smart Diaspora

Recent Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat, la Palatul Cotroceni, conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.

Conferința a debutat cu intonarea Imnului României în prezența invitaților de onoare și a vorbitorilor principali: Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României și Excelența Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Sesiunea de deschidere a fost moderată de Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor din cadrul Administrației Prezidențiale.

În deschiderea conferinței, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a adresat un cuvânt de salut reprezentanţilor CAESAR şi LSRS și participanților la conferință: „Ați inițiat acest proiect, SMART Diaspora, care își propune valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și atragerea lor înapoi în țară. Toate acestea sunt, cred eu, dovada unui profund atașament față de România. Țin să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că aduceți cu voi peste tot excelența și performanța. Sunt convins că veți avea aici, la Palatul Cotroceni, un dialog consistent din care se vor putea degaja răspunsuri la preocupările diasporei, care sunt în bună măsură și ale noastre, ale celor din țară.”

Sebastian Burduja, Președinte fondator LSRS și Președinte al Fundației CAESAR, a continuat sesiunea de deschidere declarând: „Principala resursă a unei țări sunt oamenii ei, iar principala provocare a României de astăzi este așezarea oamenilor potriviți la locul potrivit, dupa muncă și după merit. Pe platformele Ligii și ale Fundației CAESAR, care astăzi reunesc peste 12.000 de membri, am lansat an de an același apel: Primiți-ne înapoi acasă! Dați-ne șansa să contribuim la construcția României pe care ne-o dorim. Astăzi avem motive de optimism că apelul nostru începe să fie nu doar auzit ci și ascultat. Diaspora înseamnă suma oamenilor cărora România nu a putut, până acum, să le ofere oportunitatea de a-și împlini visurile acasă. Vrem ca toți copiii pe care România îi crește astăzi să aibă șansa de a-și împlini aspirațiile acasă, într-o țară din care să nu mai fie constrânși să plece. Aceasta e România pe care ne-o dorim și vă invităm să o construim împreună.”

În cadrul evenimentelui au avut două sesiune de discuţii cu titlurile:Diaspora civică şi politică: Cum consolidăm influenţa românească peste hotare şi „Repatrierea: Ce îi împiedică pe specialişti să se întoarcă în ţară”, axată cu precădere pe doua domenii de importanță strategică: educație și sănătate la care au luat cuvântul invitaţi de seamă.

Cei peste 180 de participanții la conferință au agreat să dezbată în grupuri de expertiză soluții viabile pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești. Aceste grupuri de lucru sunt axate pe 4 direcții prioritare precum: Statul în slujba diasporei, Repatrierea și dezvoltarea României, Activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare, Diaspora civică și politică.

Sursa Fotografiei

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0