În luna iunie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 7,2% pe seria brută, dar s-a diminuat marginal (-0,1%) ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au explicat evoluția pozitivă.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, creșterea de activitate a fost de 7,1% pe seria brută și +4,1% pe cea ajustată la sezonalitate). Cumulat pe primul semestru din 2022, România a consemnat +4,3% pe brut dar numai +1,9% ajustat sezonier, după un început de an mai puțin favorabil decât se sconta, chiar și după ajustarea prognozei oficiale de la +9,6% în iarnă la doar +5% în vară.
În structura pe primul semestru, situația se află pe paliere distincte, cu construcțiile noi, aflate la +3,2% pe seria brută la finele lunii iunie dar numai +0,5% pe seria ajustată sezonier. Dacă la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat un avans important (+10,8% brut și +8,7% în termeni sezonieri), la lucrările de reparaţii capitale scăderile sunt semnificative (-3,9% brut și -4,9% sezonier).
Totodată, pe obiecte de construcții, se detașează clădirile nerezidențiale (16,5% brut și 14,5% ajustat sezonier). Cele rezidențiale au marcat un ritm bun (+6,3% brut dar +7,7% sezonier) dar construcțiile inginerești au rămas în urmă, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice (-4,7% brut și -9,1% ajustat față de prima jumătate a anului trecut).
Eforturile pentru relansarea acestora din urmă sunt evidente pe rezultatele din iunie, mult mai bune față de luna precedentă (+16,5% în expresie brută) și comparativ cu iunie 2021 (+3,3%). Totuși, pentru a păstra aceste câștiguri, va trebui asigurată finanțarea unor lucrări mari de infrastructură, cu prioritate față de revendicările sociale.
Per total, situația este de revenire a volumului de activitate dar rezultatele bune au fost favorizate net de sezonul prielnic (vezi indicatorii negativi de la clădiri, reparații și întreținere, precum și avansul marginal din iunie pe partea de construcții noi, ceea ce explică micul declin lunar consemnat per total).
Ori, obținerea creșterii economice în termeni reali de 3,5% avută în vedere pentru a putea susține ajustarea bugetară necesară revenirii spre echilibru macroeconomic depinde în mare măsură pe segmentul sectoarelor economice „clasice” de construcții, după ce anul agricol se anunță a fi slab din motive climatice iar industria s-a plafonat la niveluri sub cele prepandemie și a început să piardă din productivitate.
COMMENTS