Cota medie de impozit pe venit la nivel mondial a crescut din nou

taxe

Cota medie de impozit pe venit la nivel mondial a crescut din nou, în acest an, cu 0,3% – marcând al doilea an consecutiv de creștere, potrivit KPMG International. 2013 marchează, de asemenea, al doilea cel mai mare număr de creșteri ale cotei de impozit (în 9 țări), începând din 2003, de când KPMG colectează date pentru acest studiu.

”Multe țări din întreaga lume continuă să creeze noi praguri valorice pentru cotele de impozit pe venit aplicabile pentru persoanele cu venituri foarte mari sau să introducă noi taxe temporare, ca răspuns la preocupările privind deficitul bugetar guvernamental”, se precizează în comunicatul de presă emis recent de companie.

Potrivit sursei citate, cea mai mediatizată modificare a cotei de impozitare în 2013 a avut loc în Statele Unite, unde expirarea reducerilor fiscale acordate în timpul administrației Bush a adus și cea mai însemnată creștere a cotei federale, de la 35% la 39,6%. Slovenia s-a remarcat prin cea mai mare majorare a cotei, și anume o creștere de 9 puncte procentuale, de la 41% la 50%, arata instrumentul online de masurare a taxelor, Online Tax Tool, al KPMG International.

“ Raportandu-ne la România, cota unică de impozit pe venit de 16%, introdusă la începutul anului 2005, nu a suferit nici o modificare. Cota pare a fi competitivă, însă pentru a înțelege costurile reale ale ocupării forței de muncă, contribuțiile sociale trebuie, de asemenea, să fie luate în considerare. Acestea sunt destul de ridicate în România, după cum au arătat studiile comparative la nivel mondial realizate de KPMG, în timp ce beneficiile pe care le aduc sunt reduse. Plafonarea contribuțiilor sociale la de cinci ori salariul mediu reprezintă un aspect pozitiv, cu toate că are aplicabilitate restrânsă. Guvernul ar trebui să analizeze cu atenție reducerea contribuțiilor sociale, sau cel puțin plafonarea lor la niveluri rezonabile, pentru a încuraja ocuparea forței de muncă și stimularea creșterii economice. Guvernul a declarat public în acest an că se urmărește o reducere a contribuțiilor sociale pentru anul viitor. Cu toate acestea, rămâne de văzut care vor fi măsurile concrete ce vor fi luate în perioada următoare”, a declarat Mădălina Racovițan, Partener în cadrul KPMG în România și coordonatorul departamentului People Services.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor. KPMG își desfășoară activitatea în 156 de țări și are 152.000 de angajați în firmele membre din întreaga lume. În România și Republica Moldova, KPMG își desfășoară activitatea în cadrul celor șase birouri din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara și Chișinau. În prezent dispune de un numar de peste 650 de angajați și parteneri, atât cetațeni români, cât și străini.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0