Persoanele fizice ar putea beneficia de o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 de lei (exclusiv TVA), dacă un proiect de lege care propune majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe va fi adoptat în forma inițială. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și așteaptă punctul de vedere al Guvernului.
În prezent, plafonul până la care se aplică o cotă redusă de TVA, de 5%, la vânzarea locuințelor este de 450.000 de lei.
În expunerea de motive, inițiatorii susțin că modificarea propusă este în linie cu scopul social al cotei de 5% pentru locuințe și este necesară având în vedere evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și realitățile economico-sociale actuale.
Concret, dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total.
Modificarea propusă, care ar permite aplicarea cotei de 5% pentru cumpărarea locuințelor cu o valoare de până la 155.000 de euro (exclusiv TVA), reprezintă a doua majorare de plafon de la introducerea cotei reduse, în 2008.
În plus, această măsură de relaxare a criteriilor la livrarea unei locuințe, ca parte a politicii sociale, ar veni după eliminarea, în 2019, a limitei de suprafață pentru terenurile pe care sunt construite casele individuale (pentru a beneficia de cota redusă) și a condiției impuse clientului să nu mai fi beneficiat de aplicarea cotei de 5% la o achiziție anterioară.
Măsura reprezintă, cu siguranță, o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare.
Material de opinie de Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România
COMMENTS