Creditele neperformante (NPL) din bilanţurile băncilor europene au crescut cu 100 de miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 1.200 miliarde de euro (1.700 miliarde de dolari), potrivit firmei de consultanţă PwC.
Creşterea creditelor neperformante, definite de Banca Centrală Europeană (BCE) drept credite la care s-au înregistrat întârzieri de peste 90 de zile, a fost influenţată în special de ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Grecia, plus Irlanda, transmite CNBC, citat de Agerpres.
La finele lui 2012, băncile europene aveau credite neperformante în valoare de 1.190 miliarde de euro, faţă de 1.090 miliarde de euro la finele lui 2011.
Preşedintele portofoliului european de la PwC, Richard Thompson, a prognozat că volumul creditelor neperformante va continua să crească în următorii doi ani. “Într-un climat economic incert este dificil să prognozăm o reducere semnificativă în Europa şi de fapt credem că împrumuturile neperformante raportate vor continua să crească în multe ţări în următorii ani”, a declarat Thompson în raportul bianual al PwC cu privire la creditele neperformante din Europa.
BCE intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a băncilor, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încredere în sectorul financiar.
COMMENTS