Creşterea salariului minim în Statele Unite, susţinută de preşedintele Barack Obama, ar cauza pierderea a 500.000 de locuri de muncă în economia americană până în cea de-a doua jumătate a anului 2016, potrivit unui raport al agenţiei pentru buget din Congres, citat de Mediafax.
Congressional Budget Office (CBO) este o agenţie fără afiliere politică, subordonată Congresului Statelor Unite, care este însărcinată să furnizeze date şi analize economice către legislativ.
Preşedinţia SUA susţine majorarea salariului minim, în trepte, în următorii ani, cu scopul de a reduce diferenţa de venituri dintre bogaţi şi cea mai săracă pătură a populaţiei.
CBO notează, în raport, că 16,5 milioane de angajaţi din SUA plătiţi cu ora ar beneficia de majorarea veniturilor în urma adoptării măsurii, sprijinită de Obama şi de congresmenii Partidului Democrat. Agenţia consideră de asemenea că această evoluţie ar conduce la creşterea cererii interne din economie.
Instituţia avertizează însă că măsura ar avea un efect net negativ asupra numărului de locuri de muncă din economie, deoarece angajatorii fie vor renunţa la o parte din angajaţi după majorarea salarială impusă de stat, fie vor suferi scăderea vânzărilor ca urmare a creşterii preţurilor pentru a acoperi noile costuri, fie vor constata că înlocuirea mâinii de lucru cu automatizări tehnologice va fi devenit mai avantajoasă din punct de vedere financiar.
Casa Albă a contestat concluziile studiului, subliniind că datele CBO arată că efectul net asupra numărului de locuri de muncă ar fi zero dacă sunt luate în calcul toate scenariile descrise de instituţie.
COMMENTS