Creșterea sectorului construcțiilor la 8 luni se menține aproape de 20%. La locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele opt luni ale anului volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 17,3% în serie brută și cu 19,2% pe seria ajustată după numărul de zile lucrătoare și sezonalitate. Luna august 2020 a înregistrat un ritm relativ ridicat (+12,3%, respectiv +13,2% față de august 2019) iar activitatea a fost ușor peste nivelul din iulie 2020 (+1,9%, respectiv +0,9%), ceea ce semnifică o tendință bună până la finalul anului.

Păstrarea ritmului ce creștere pe tot anul la cota deja consemnată la finele lunii august ar avea un efect pozitiv de peste un punct procentual în evoluția PIB, dată fiind ponderea acestui sector economic în crearea de valoare adăugată brută. Factor care, în condiții de pandemie, ar urma să fie esențial pentru o revenire economică rapidă.

Indicii lucrărilor de construcții – serie ajustată

Categoria                                Aug`20/Iul`20                Aug`20/Aug`19            8luni`20/8luni`19

Construcții noi                           +1,3                             +2,0                             +7,4

Reparații capitale                     +2,0                             +64,5                           +47,5

Întreț. și rep. curente               -3,4                              +25,5                           +50,5

TOTAL                                        +0,9                             +13,2                           +19,2

Clădiri nerezidențiale             +5,3                             +24,9                           +12,7

Clădiri rezidențiale                 +1,9                             +16,5                           +18,1

Construcții inginerești             -1,6                              +5,0                             +25,8

Pe elemente de structură, se poate observa o deplasare a centrului de greutate dinspre construcțiile noi către reparații capitale, și întreținere și reparații curente. De observat, totuși, ritmului negativ surprinzător la acestea din urmă, care ar trebui să dea de gândit factorilor decizie, mai ales în condițiile în care era o lună de pregătire pentru reluarea școlilor.

Este utilă, pe partea de obiecte de construcții, activitatea mai intensă la construcții inginerești, fie și prin raportare la o bază mai puțin solidă din anii trecuți. Ceea ce arată accentul pus investiții ( inclusiv din fonduri publice care să cofinanțeze sumele acordate la nivel european). Din nou, cu observația apariției unui ritm ușor negativ de la o lună la alta pe partea de construcții inginerești.

Precum și, dat fiind deficitul relativ de spațiu personal în materie de condiții de locuit față de standardele europene ( stăm cel mai rău în UE la „overcrowding” ), avansul relativ bun pe partea de clădiri rezidențiale ca volum de lucrări. Desigur, mai puțin bun ca ritm de apariție a unor noi unități rezidențiale.

În contextul creșterii veniturilor în pofida pandemiei și a menținerii capacității de creditare a sistemului bancar, de data aceasta solid la vreme de criză, necesitatea de a avea o casă la o generație după ce s-a făcut „împropietărirea masivă” de după 1990 a adus o dezvoltare excepțională a sectorului de construcții de locuințe.

Ceea ce a susținut rezultatul economic pe primele opt luni ale anului curent, stimulat de faptul că producția de profil este cu ciclu lung iar activitatea se poate desfășura preponderent în aer liber, spre deosebire de industrie. De urmărit, însă, care va fi evoluția viitoare, pe măsură ce se vor vinde actualele locuințe nou realizate și va trebui reluat ciclul de producție.

Pentru a fructifica această oportunitate de revenire economică mai rapidă, factorii de decizie ar trebui să actualizeze sau chiar să majoreze semnificativ plafonul de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, acesta fiind prea mic pentru orașele mari și familiile numeroase din clasa medie.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0