Miniştrii europeni de Finanţe au decis să demareze o procedură de deficit excesiv împotriva Croaţiei, avertizând autorităţile de la Zagreb că au timp până în 2016 să aducă deficitul bugetar sub limita cerută de Uniunea Europeană. Croaţia, ţară care a aderat la Uniunea Europeană în luna iulie a anului trecut, a înregistrat un deficit bugetar mai mare de 5% din Produsul Intern Brut, după 2009, în condiţiile în care limita impusă de UE pentru deficitul guvernamental este de 3% din PIB.
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Croaţiei sub nivelul recomandat pentru investiţii, apreciind că aceasta ar urma să rămână în recesiune pentru al şaselea an consecutiv, iar rata şomajului se va menţine la un nivel ridicat.
„Am demarat o procedură de deficit excesiv vizând Croaţia”, a anunţat ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, citat de Agerpres. De asemenea, miniştrii europeni de Finanţe au susţinut o recomandare a Comisiei Europene, potrivit căreia Croaţia ar trebui să reducă deficitul bugetar la 2,7% din PIB în 2015, de la 4,6% din PIB preconizat pentru acest an. Consolidarea fiscală ar urma, de asemenea, să scadă nivelul datoriei publice mai aproape de pragul cerut de UE – 60% din PIB -, un nivel pe care Croaţia ar urma să-l depăşească în acest an până la 64,7% din PIB, de la 59,6% din PIB, în 2013.
Comisia Europeană vrea ca autorităţile de la Zagreb să prezinte, până la finele lunii aprilie, un plan de măsuri vizând reducerea deficitului. În caz contrar, Croaţia ar putea fi penalizată.
COMMENTS