Cu sprijinul BERD, România lansează licitații pentru energie regenerabilă

Cu sprijinul BERD, România lansează licitații pentru energie regenerabilă

  • România lansează prima licitație în cadrul mecanismului prin Contracte pentru Diferență (CfD) pentru energie regenerabilă
  • Până la sfârșitul anului, se vor atribui 1,5 GW capacitate de producție din energie solară fotovoltaică și energie eoliană terestră
  • Se așteaptă ca încă 3,5 GW să fie atribuiți în 2025

Cu sprijinul BERD, România a lansat în această săptămână mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD) pentru construcția de instalații de energie regenerabilă și a lansat prima licitație pentru atribuirea a 1,5 GW capacitate de producție de energie regenerabilă – 500 MW din energie solară fotovoltaică și 1 GW din energie eoliană terestra. Acesta reprezintă un pas aditional în planurile ambițioase ale țării de a crește ponderea surselor regenerabile în mixul său energetic.

Sprijinul BERD pentru dezvoltarea conceptului și implementarea acestei scheme este finanțat de Spania și de Instrumentul de Suport Tehnic al Uniunii Europene, gestionat de DG REFORM.

„Ambiția României de a dezvolta sectorul energiei regenerabile este pe deplin aliniată cu strategia BERD pentru Romania. Suntem bucuroși să sprijinim în continuare Ministerul Energiei și să contribuim la creșterea investițiilor sectorului privat în acest domeniu,” a declarat Victoria Zinchuk, director BERD România.

Schema bidirecțională CfD stimulează investițiile în energie regenerabilă, oferind stabilitate veniturilor dezvoltatorilor și consolidând integrarea surselor regenerabile în piață.

Finanțarea mecanismului CfD este asigurată prin fonduri obținute din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene. Acestea acoperă o primă rundă de proiecte totalizând 5 GW capacitate, împărțita între licitația pentru 1,5 GW capacitate de anul acesta și o a doua licitație de 3,5 GW capacitate în 2025.

Mecanismul CfD aduce România mai aproape de obiectivele sale ambițioase pe termen lung în materie de decarbonizare. Investițiile în energie regenerabilă sunt esențiale pentru atingerea angajamentelor climatice stabilite în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, care prevede o țintă de 34% energie regenerabilă din consumul final brut de energie până în 2030. Noua strategie energetică a României, aflată în stadiu de proiect, vizează un procent de 44% din consumul final brut de energie provenind din surse cu emisii reduse de carbon până în 2035.

BERD, un lider în finanțarea climatică, a sprijinit implementarea licitațiilor pentru energie regenerabilă în țările în care operează.

Prioritatea strategică a BERD în sectorul energetic este de a sprijini țările sale de operațiuni să își extindă capacitatea de energie regenerabilă, prin instrumente de finanțare și asistență tehnică, cu scopul de a dezvolta cadrul legislativ care să sprijine, împreună cu licitații competitive bine concepute, creșterea investițiilor din sectorul privat.

În România, Banca sprijină pe deplin tranziția țării către energie curată. De la începutul acestui an, BERD a finanțat aproape 1 GW capacitate din surse regenerabile, în cadrul a șase proiecte. Aceste investiții, în valoare de peste 180 de milioane de euro din fondurile BERD, au mobilizat suplimentar aproape 1 miliard de euro din finanțări private și publice.

În total, BERD a investit peste 11,3 miliarde de euro în 549 de proiecte în România până în prezent.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0