Cum destructurăm economia subterană fără să-i destabilizăm pe români?

Cum destructurăm economia subterană fără să-i destabilizăm pe români?

Ce-au înțeles guvernanții din ceea ce li s-a întâmplat în ultimele luni? Dăm cuvântului ministrului finanțelor: “Toate punctele vamale din această țară vor fi modernizate. Tot ce va intra va fi scanat, numai în cazul contrabandei cu țigări se vor înregistra scăderi semnificative”.

Haideți însă să ne uităm încă o dată ce au pățit recent cei care ne conduc . Au încercat să utilizeze sărbătorile creștine pentru a da tunuri fiscale. În căutarea produselor cu cerere inelastică și a perioadelor “optime” s-au scumpit energia asupra căreia veghează ANRE și mărfurile de bază controlate de carteluri, mergându-se pe principiul lui Milton Friedman că inflația e o formă nelegiferată de taxare, cu precizarea că gazelor nu li se micșorează prețul nici atunci când se ieftinește pe piața internațională, iar de benzina resupraccizată de Mihai Tudose nu mai pomenește nimeni

Și s-a utilizat majorarea de prețuri în tentiva de a îmbunătăți colectarea impozitelor chiar și-n condițiile în care datele statistice arată că salariații achită impuneri fiscale ce sunt cu două treimi mai mari față de cât plătesc lunar pe alimente și a faptul că acestea au crescut cu o treime față de 2015.

În cele din urmă, după “tunul” de Crăciun – ce ar fi trebuit să constituie un motiv de preocupare inclusiv pentru Biserică –  n-a mai fost posibil unul de Paște. Comercianții din zona alimentelor au observat că populația nu suportă noi scumpiri. A crescut doar prețul gazelor, spre disperarea celor supraîndatorați ce fug în economia subterană și numerarul în afara sistemului bancare urcă peste 18% din totalul masei bănești  – record absolut!

Poate că ar fi bine să ne amintim vorbele lui Eugeniu Carada, ctitorul Băncii Naționale:” Vinovată pentru criză este reaua și nedreapta noastră sistemă de impozite. Dezvoltarea e strâns legată de credit. Dacă avuția particulară nu se mărește nu se înmulțesc resursele tezaurului public”. Asta ca să ne întoarcem la început, la “scanarea” vămilor, și să menționăm că numerarul și economia subterană au crescut în ciuda măsurilor administrative, cum ar fi reducerea plafonului pentru plățile cu cash și urmărirea obligației de elibera bonul fiscal, cu tombolele aferente. Păi,  cum să ți se plătească taxe sau să fie pus creditul la treabă dacă nu-i faci nimic economiei? Carada are perfectă dreptate: Cât timp mediul de afaceri nu se îmbunătățește și bussines-ul companiilor nu crește nu le poți pretinde mai mulți bani la buget și să contracteze împrumuturi pentru a-și amplifica volumele de vânzări către populație!

Ca să rezum, autoritățile încearcă prin măsuri primitive să aducă mai mulți bani la buget , ignorând că românii se adresează economiei subterane și nu oferă venituri statului dacă nu primesc condiții mai bune pentru desfășurarea activitîții și nu devin mai productivi , pentru că doar într-un astfel de context sporește avuția particulară și se înmulțesc și resursele tezaurului public.

Cu remarca că reacțiile la care am făcut refererire sunt mai importante decât demonstrațiile de stradă, fiindcă, în vreme ce mitingurile detensionează, riposta de la nivelul veniturilor fiscale, cauzată de înghețarea secvenței economice, nu eliberează tensiunile.

Iar în condițiile în care nimic nu sprijină convergența reală e halucinant că guvernul pune pe tapet adoptarea euro!

Și încă un “amănunt” , ce nu trebuie nicicum omis, dacă guvernul va găsi soluția magică să scoată întreaga economiei subterană la suprafață întrebarea este din ce se vor mai hrăni cei cu jobul  “destructurat” în situația în care măsurile coercitive nu-s secondate de inițiative care să creeze locuri de muncă în economia la vedere? Va exporta și acești șomeri, cum s-a văzut și cu cei peste două milioane care lucrează acum în străinătate?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0