Cursul euro-dolar a revenit peste 1,2, dar raportul dintre moneda europeană și cea britanică nu se mai găsește la 0,92 lire sterline/euro, cum s-a mai văzut când euro se plasa față de dolar la un nivel similar, ci la doar 0,88.
O astfel de evoluție demonstrează – așa cum a fost anticipat într-un articol scris pe 24 iulie – că și Marea Britanie a intrat sub incidența gândirii militare. Observația de atunci era că avem două zone conduse militar – Rusia și Statele Unite (unde mărirea dobânzilor și umflarea bursei pot avea legătură doar cu comenzile de stat pentru Apărare) – și două politic, UE și Regatul Unit, cu mențiunea că Brexitul incumbă o gândire militară.
Așadar, până la 0,92 lire pentru un euro a prevalat inconsistența politicienilor. Poziția hotărâtă a Theresei May și a reginei a fost “taxată” de majoritatea șubredă care susținea guvernul. Acum însă, la 0,88, s-a conștientizat că Marea Britanie privită prin prisma Commonwealth-ului e la fel de mare ca UE și e un participant activ la diviziunea muncii în Uniune. Adică, nu-i ca România, chiar contează, de aceea e foarte greu să nu aibă loc un Brexit soft.
Mai mult, deprecierea lirei de la 0,83 la 0,92 a dat competitivitate economiei britanice și i-a permis să stea și mai bine din punct de vedere al diviziunii muncii, i-a lăsat mai mult loc pe piața comună, a rentabilizat domenii care aveau o situație mai puțin bună.
Timp în care zona euro a avut de suferit și se află mai departe “sub asediu” la 1,2 dolari/euro. Moneda tare amplifică deficitul. Cu un euro puternic, QE produce doar îndatorare și o falsă susținere a prețului activelor. Ce se va întâmpla cu banii când vor mai înceta să le mai sprijine? Sunt atât de mulți că ar putea fi capacitați doar în bonduri pe 100 de ani, ca să se obișnuiască și eurolandul cu generațiile de sacrificiu…
Dar să nu vorbim doar de state, ci și de ramurile cu care se dorește relansarea, multe legate de IT. Oare se poate ieși din criză cu jocuri și divertisment? Acest sector e un fals participant la diviziunea muncii și – nota bene! – de aceeași problemă suferă România unde toți tinerii vor să se facă IT-iști.
Ca să conchid, cursul euro-dolar relevă că singura țintă a rămas politicul corupt din UE. Iar necesitatea de modificare a clasei politice europene, respectiv de schimbare a Germaniei cu un alt tip de lider regional, devine stringentă.
COMMENTS