„Cu toate că pandemia a adus și provocări, precum volatilitatea prețurilor, a catalizat și un program de investiții publice de care domeniul nostru va beneficia. Ca rezultate, unele linii de business, precum cele de infrastructură clasică, au fost reziliente, în timp ce altele au văzut diverse efecte ale pieței”, a spus în interviul dat revistei noastre, CEO-ul holdingului E-INFRA, Daniel Farmache.
Cum a fost perioada pandemică pentru domeniul Dvs de activitate: ce schimbări a produs în modul de a face lucrurile? Cum apreciaţi rezultatele obţinute în această perioadă dificilă?
Pandemia a accelerat digitalizarea proceselor astfel încât să trecem în work from home într-un timp scurt, acolo unde activitatea a permis-o. Aceasta a dus la o conectare mai bună a echipelor și la obiceiuri bune de lucru, care au rămas. Desigur, infrastructura se construiește și se operează pe teren, așadar o mare parte a activității se desfășoară la fel. Cu toate că pandemia a adus și provocări, precum volatilitatea prețurilor, a catalizat și un program de investiții publice de care domeniul nostru va beneficia. Ca rezultate, unele linii de business, precum cele de infrastructură clasică, au fost reziliente, în timp ce altele au văzut diverse efecte ale pieței.
Ce oportunităţi a relevat criza sanitară şi cum a reuşit grupul E-Infra să le valorifice?
Pandemia a arătat că oamenii depind mai mult ca oricând de infrastructura de bază și că această clasă de active performează bine chiar și în perioade dificile economic. În plus, cum spuneam, guvernele s-au angajat în planuri de investiții semnificative, o mare parte în infrastructură, de care suntem foarte bine poziționați să profităm.
Cum evoluează acum businessul? Ce proiecte importante aveţi în lucru şi care au fost cele mai importante finalizate în ultimii doi ani?
Pentru Electrogrup, compania din grup care construiește infrastructură energetică, de telecomunicații, construcții și smart city, lista proiectelor în curs și încheiate este una ambițioasă. Bistrița se va bucura de un sistem inovator de mobilitate urbană inteligentă, iar la Piatra Neamț traficul rutier și stațiile de autobuz devin smart. În energie, am finalizat și avem în curs un număr de stații de transformare, iar în telecom am finalizat și avem în lucru proiecte de infrastructură în Finlanda și în Benelux, precum și în România. Oradea are deja o parcare supraetajată etalon, iar Brașovul va avea în curând un nou aeroport internațional, ale cărui componente esențiale, amenajarea pistei și balizajul, sunt în portofoliul nostru. Nu în ultimul rând, în Cluj am construit Centrul Medical Transilvania, un spital de specialitate, esențial în lupta împotriva AVC.
Cu Nova Power & Gas urmează să punem în funcțiune, în foarte scurt timp, o centrală electrică modernă pe alimentată cu gaze naturale, în Câmpia Turzii. De asemenea, continuăm investițiile în rețelele de distribuție de gaze naturale în localități precum Huedin, Ștei, Moara ș.a.
În ceea ce privește infrastructura de telecomunicații, Netcity în București este un model de investiții private în infrastructură, pe baza unei concesiuni. Lucrăm la extinderea rețelei Netcity, pentru a le oferi bucureștenilor un cer liber, fără cabluri, și siguranța unei rețele eficiente.
Pandemia părea să fi rezolvat într-o oarecare măsură problema deficitului de forţă de muncă: cum a fost în ceea ce vă priveşte? Cum reuşiţi să vă asiguraţi acest necesar?
Cu siguranță că pandemia a creat o nevoie de stabilitate crescută pentru angajați și a favorizat companiile cu reputație și bine poziționate în piață, așadar a avut un impact net pozitiv asupra noastră. În plus, însă, ne-am diversificat baza de angajați, recrutând pentru prima data forță de muncă din Asia.
Suntem recunoscuți pentru standardele înalte de calitate, așa că obiectivul este să angajăm candidați care îndeplinesc cerințele noastre sau care pot fi instruiți într-un interval de timp rezonabil. Pentru noi cel mai des folosit canal de recrutare este programul intern de recomandări din partea colegilor, urmat de recrutările directe.
Recuperarea postpandemică pune mare presiune pe preţurile materiilor prime: cum vă afectează acest lucru businessul?
Creșterea fără precedent a prețurilor la materialele de construcții, cu care ne confruntăm la nivel internațional ca urmare a diminuării producției în perioada pandemiei, cât și inflația post-pandemică, se resimt puternic și în piața din România. Actualmente se înregistrează o creștere a prețurilor materialelor de construcții între 30-50% față de noiembrie 2020. Acest lucru generează un efort major pe contractele semnate și aflate în derulare. Semnalul pe care îl tragem îl reprezintă nevoia de actualizare a contractelor în derulare pentru a evita un blocaj al pieței construcțiilor. Pentru viitor, preconizăm un accent major al antreprenorilor pe evaluarea riscurilor de fluctuație a pieței, ceea ce va conduce la o majorare a prețurilor construcțiilor pe termen lung.
Ce aşteptări aveţi de la anul 2021 în privinţa businessului companiei Dvs?
În 2021 continuăm trendul de creștere și ne angajăm în proiecte mai mari, precum construcția conductei Transgaz care va conecta Marea Neagră la conducta BRUA și noua centrală electrică a Nova Power & Gas. Totodată, vom fi mai atenți la riscuri și mai pragmatici în selecția business-ului. Per total, 2021 este un an de relansare economică, iar marii câștigători pot fi chiar România și românii, pentru că se prefigurează contextul favorabil pentru investiții într-o societate modernă, inteligentă, conectată de o infrastructură de ultimă generație.
Ce aşteptări aveţi de la PNRR?
Proiectele și reformele din PNRR trebuie să fie utile și realiste și să contribuie la repoziționarea strategică a României într-un lider regional, în domeniile în care avem un potențial crescut de dezvoltare. România are nevoie de investiții iar acesta este momentul saltului major în dezvoltarea țării.
Mediul de afaceri își dorește să colaboreze cu Guvernul și împreună să punem accentul pe acele proiecte care sunt cu adevărat importante și de impact pentru România.
COMMENTS