De ce sunt demonizate multinaţionalele?

De ce sunt demonizate multinaţionalele?

Companiile multinaţionale sunt demonizate în presă, dar fără să se meargă în profunzime cu analiza ca să se vadă că ele nu funcţioneză la fel în Europa şi Statele Unite sau Marea Britanie. De ce această diferenţă? Fiindcă în SUA există legea lobby-ului, care-i interzis în UE.

În condiţiile în care permiţi lobby-ul şi-l legifererezi acesta face parte din piaţă, iar acţiunea sa, ce implică un efort financiar, e permisă. Acţiune, care în UE se confundă cu şpaga, deşi ar exista interes pe partea asta.

Mai în detaliu, companiile de pe vechiul continent îşi pun problema să creeze locuri de muncă şi să aducă statelor contribuţii, însă când spun din ce zonă li se replică: Ah, de acolo nu!

Aşadar în contextul netransparenţei pe care ţi-o dă lipsa legii lobby-ului poţi să demonizezi multinaţionalele, dar mai întâi trebuie să arăţi către UE. Iată cât de important e cadrul legal şi de ce-i necesar ca norma juridică să n-o încalce pe cea morală.

Poate că ar fi util de generalizat exemplul elveţienilor, care au tolerat drogurile pentru a se putea determina dimensiunea flagelului. Din păcate, UE opereză exact pe dos şi atunci acest model cu puţină conştiinţă şi multe amenzi-interdicţii-reglementări pare parcă decupat din gândirea de la Răsărit. Fără să se observe – repet – că multinaţionalele se comportă diferit, în funcţie de mediul legislativ.

Dar pentru că tot am stabilit ce dezvoltă aversiunea împotriva multinaţionalelor poate că ar fi bine să observăm că războiul cu arme neconvenţionale ce se poartă în Franţa n-are legătură doar cu diviziunea defectuoasă a muncii, ci şi cu carenţele educaţionale, care au permis mişcării să prindă.

Şi la noi se poate vorbi de aşa ceva şi se pare că atunci când te afişezi cu o rachetă care zboară cu de peste 20 de ori viteza sunetului n-ar trebui să arăţi spre scutul antirachetă. Dacă o faci e război neconvenţial, la care ar trebui să se răspundă în presă cu: „Zboară dacă apuci s-o lansezi!”, „Eşti sigur că ataci tu primul?”, „Ai o problemă cu defensiva pe care încerci să o maschezi?”.

Iar concluzia este – privind spre verigile slabe agresate – că nu poţi lupta cu arme liberale la atacuri cu mână armată!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0