De ce ultimele reglementări aplicate băncilor sunt „defecte”!

De ce ultimele reglementări aplicate băncilor sunt „defecte”!

Prof. univ. dr. Bogdan Căpraru

Atacul asupra băncilor din ultimul an a fost gândit parcă după o strategie militară de către inițiatorii reglementărilor cu privire la activitatea băncilor. Băncile au fost lovite pe toate flancurile, iar măsurile luate vor limita mult capacitatea acestora de a-și derula în bune condiții activitatea. Deși scopul declarat ar fi protecția debitorilor, efectelor lor în timp se vor întoarce ca un bumerang asupra tuturor clienților băncilor, inclusiv asupra statului. Concret, aceste măsuri privesc plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit, taxarea activelor bancare, deducerea în limita de 30% din impozitul pe profit a creditelor neperformante vândute recuperatorilor de creanțe și, mai nou, o altă idee, nedeductibilitatea fiscală a provizioanelor. În cele ce urmează, pe scurt, voi sublinia principalele tare ale acestor măsuri.
În primul rând, toate măsurile au fost luate fără a ține cont de opinia comunității bancare, precum și de cea a celei mai importante instituții în materie de reglementare financiar-bancară: Banca Națională a României. Aceasta din urmă, prin statutul său, are de îndeplinit ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor și, totodată, stabilitatea financiară. A ignora opinia ei însemnă desconsiderarea mandatului său acordat prin lege. De asemenea, a ignora vocea comunității bancherilor, a argumentelor aduse contra acestor măsuri, înseamnă abuz de putere și limitarea drepturilor unei părți implicate într-un contract.
Cumulativ și individual, reglementările din ultimul timp impuse băncilor limitează capacitatea Băncii Naționale a României de a utiliza dobânda de politică monetară funcție de evoluția inflației. Practic sunt amputate instrumentele sale de intervenție, iar rolul ei în asigurarea echilibrului monetar și a stabilității financiare este limitat.
Reglementările fiscale, precum și cele cu privire la limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit distorsionează și limitează capacitatea băncilor de a-și gestiona eficient riscurile și amplifică costurile cu intermedierea financiară. Mai mult, încurajează comportamente nedorite din partea clienților, cum ar fi hazardul moral și selecția adversă. Aflate între ciocan și nicovală, ele vor fi obligate să renunțe la profit și să accepte pierderi și, de asemenea, să împartă aceste costuri cu clienții lor, atât cei vechi, cât și cei viitori. Totodată, transferul de costuri va fi și asupra bugetului statului, prin faptul că nu vor putea finanța deficitul bugetar prin achiziția de titluri de stat decât la costuri mai mari pentru guvern.
Taxarea activelor bancare se face într-un mod nediferențiat, ceea ce nu are logică economică și financiară. A taxa deopotrivă numerarul, rezervele obligatorii depuse la banca centrală, titlurile de stat, cu cele care sunt în categoria credite bancare este greșit. Legarea impozitării activelor de ROBOR este de două ori greșită, de asemenea. În primul rând nu toate activele băncilor sunt legate de evoluția ROBOR-ului și, în al doilea rând, impune un mercurial pe un preț care ar trebui să se formeze liber pe piață.
La nivel macroeconomic, diminuarea creditării bancare ca urmare a acestor măsuri se va repercuta asupra creșterii economiei și a capacității acesteia de a susține activitatea afacerilor din România. Primul sector lovit va fi cel imobiliar și, apoi, treptat, toate ramurile economiei vor da semne de oboseală atât timp cât motorul creditării va fi gripat!
Nu în ultimul rând, aceste reglementări vor afecta mediul concurențial bancar, atât în ceea ce privește prețul produselor și serviciilor bancare, cât și cu privire la calitatea lor. Tăierile de costuri de la investiții și resurse umane (concedieri, cheltuieli mai reduse cu perfecționarea personalului) se vor reflecta la un moment dat în relația bancă-client.
În final, sperăm ca aceste măsuri să devină reversibile cât mai repede, iar tirul îndreptat către bănci să înceteze pentru ca lucrurile să reintre în firesc!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0