În marele iureș creat de impozitarea pensiilor speciale, pare a fi trecut neobservat un aspect mult mai important decât pare a fi la prima vedere. Este vorba despre deducerea primilor 2.000 de lei la impozitarea pensiilor, indiferent de nivelul acestora. Ceea ce echivalează cu un spor de 200 de lei acordat prin lege pe motivul sursei banilor, și anume din bugetul de stat, fără legătură cu politica socială de sprijin țintit către persoanele cu venituri mici.
În schimb, la salariați (care rimează cu uitați) se mai aplică încă în prezent deducerea stabilită prin OUG nr. 79/2017 din data de 8 noiembrie 2017. Care prevede o sumă maximă ce poate fi dedusă la impozitare strict pentru titularul câștigului realizat de doar 510 lei pentru o sumă de 1.950 lei. Ceea ce se traduce într-un efect pozitiv de doar 51 de lei rămași în buzunar (67 lei pentru cei care au o singură persoană în întreținere, 83 lei pentru 2 persoane, 99 lei la 3 persoane și 131 lei pentru 4 sau mai multe persoane).
De fapt, între timp, salariul minim pe economie a avansat la 2.230 lei brut. Sumă la care deducerea de 510 lei, uitată într-un colț pe etajeră, s-a topit văzând cu ochii până la doar 420 de lei. Cu tot cu efectul ei, ajuns la doar 42 de lei pe lună, adică un salariat are cel mult o cincime din beneficiile fiscale oferite unui pensionar.
Cu mențiunea că am luat în calcul cel mai favorabil caz, deoarece la salariul mediu brut pe economie din prezent, de circa 5.200 de lei, nu se mai pune problema de a beneficia de vreo deducere, întrucât limita de aplicare a unei deductibilități, oricât de mică, a fost stabilită în urmă cu doi ani și jumătate și a rămas la 3.600 lei. Iar asta cu toată mutarea contribuțiilor la salariat și modificarea cotei de impozitare de la 16% la 10%. Modificare care a REDUS semnificativ efectul fiscal al deducerii aplicate veniturilor. Practic, pentru a beneficia în termeni de bani în buzunar ( pentru a fi mai pe înțeles), ar fu trebuit ajustată și mărimea deducerilor pentru a păstra avantajul fiscal aferent.
Ceea ce ne conduce, în treacăt fie spus, spre un efect pervers puțin luat în seamă a reducerii de fiscalitate la impozitarea veniturilor, și anume limitarea tot mai mare a beneficiilor. Respectiv dezarmarea statului în încercarea de a face o adevărată politică economică pe partea de consum, prin manevrarea cotelor de deducere eventual aferente unor sectoare care s-ar vrea favorizate pe partea de consum.
Revenind însă la inechitatea vădită a deducerilor între salarii (altminteri sursa majoritară de plată a pensiilor) și pensii, se poate vedea și implicația bizară a deducerilor personale ridicol de mici pentru persoanele aflate în întreținere. Afectate atât de actualizarea uitată a deducerilor cât și de nivelul de plecare ridicol, deși practica arată că, în marea lor majoritate, persoanele întreținute din gospodărie sunt copiii salariaților, în timp ce pensionarii se întrețin singuri.
Astfel, în prezent, beneficiul fiscal maxim acordat statul român pentru un salariat este de 42 de lei iar pentru un copil de salariat la nivelul salariului minim pe economie (cazul cel mai fericit, de altfel) se ridică la 16 lei. Așadar, pentru un copil sau o altă persoană aflată în întreținere salariatul poate păstra în buzunar o sumă ( în cel mai bun caz) de peste 12 ori mai mică decât cea cuvenită dacă ar fi fost pensionar. Deși tot salariatul în cauză contribuie prin taxarea acelui salariului brut minim pe economie (a se citi amărât) plata pensiilor.
Recapitulând, dincolo de urgența evidentă de actualizare a deducerilor, poate ar trebui să înlăturăm și discriminarea aparent neconstituțională, cu 2.000 de lei scutiți la impozitare pentru pensionari față de maxim 420 de lei plus 160 de lei pentru persoanele aflate în întreținere, deși e vorba despre salariul minim pe economie, și minim ZERO în cazul salariaților care susțin de fapt sistemul de asigurări sociale. Apropo de copii, ce ziceți de o deducere de 1.500 de lei pentru fiecare copil, adică un beneficiu de 150 de lei (numai pentru cei care lucrează cu carte de muncă) în locul dublării alocațiilor ?
COMMENTS