Deficitul balanţei comerciale a SUA creşte, adâncind sentimental de neîncredere

În Statele Unite am asistat la o evoluţie predominant nefavorabilă a indicatorilor comunicaţi pe parcursul zilei de marţi. Pe de o parte, deficitul balanţei comerciale s-a intensificat în aprilie, cu 8,5% mom, la 40,3 mld. USD. Această evoluţie a fost determinată de majorarea importurilor cu 2,4% mom, la 227,7 mld. USD. Exporturile au crescut cu doar 1,2% mom, la 187,4 mld. USD, pe fondul evoluţiei nefavorabile a cererii din Europa (exporturile către ţările din Uniunea Europeană au scăzut cu 7,4% an/an în primele 4 luni ale anului).

Industria prelucrătoare din New York a decelerat în luna mai, confirmându-se scenariul de soft-patch pentru trimestrul II. Indicatorul calculat de Institute for Supply Management s-a redus de la 58,3 p. în aprilie la 54,4 p. în mai, evoluţie sub estimările pieţei (55 p.).

Nu în ultimul rând, climatul de afaceri se menţine dificil la începutul verii, indicatorul IBD/TIPP continuând să se situeze sub nivelul de 50 p. (49 p. în iunie). Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că acest indicator a crescut de la 45,1 p. în mai, evoluţie care exprimă semnale de stabilizare.

În Asia Pacific am asistat la o evoluţie mixtă a indicatorilor macroeconomici comunicaţi recent.

Pe de o parte, sectorul de servicii din China s-a stabilizat în luna mai, prezentând un ritm de creştere uşoară, conform indicatorului PMI calculat de HSBC (în creştere la 51,2 p., de la 51,1 p. în aprilie).

Pe de altă parte, economia Australiei a crescut cu 0,6% qoq în primul trimestru al anului, evoluţie sub estimările pieţei (0,7%). Această evoluţie a fost determinată de consumul privat, în creştere cu 0,6% qoq (contribuţie cu 0,3 p.p. la formarea ritmului de evoluţie a PIB), de exporturi (majorare cu 1,1% qoq) şi construcţii nerezidenţiale (avans de 7,6% qoq). Pe de altă parte, investiţiile în utilaje şi echipamente şi stocurile au avut contribuţii negative la formarea ritmului de evoluţie a PIB în T1 (-0,4 p.p. pentru fiecare componentă). Cu alte cuvinte, am putea menţiona că evoluţia economiei în T1 nu pare sustenabilă, nefiind determinată de investiţii. Comparativ cu T1 2012 PIB-ul Australiei a consemnat un avans de 2,5% (cel mai redus ritm din 2011), în decelerare de la 3,2% an/an şi sub estimările pieţei (2,7% an/an).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0