„Banca Națională a României a actualizat seriile de indicatori aferenți statisticilor externe pentru perioada 2013-2018, aliniindu-se reviziei benchmark, prevăzută de Politica europeană armonizată de revizuire a statisticilor macroeconomice.
Seriile statistice privind indicatorii sectorului extern revizuite pentru perioada 2013 – 2018 au fost actualizate pe website-ul BNR, în Secțiunea Statistică și în Baza de date interactivă și au fost utilizate pentru elaborarea Raportului anual privind Balanța de plăți și poziția investițională internațională a României 2018. Datele revizuite aferente perioadei ianuarie – septembrie 2019 vor fi diseminate pe 16 decembrie 2019, odată cu publicarea Comunicatului de presă lunar Balanța de plăți și datoria externă – octombrie 2019.
Mai multe detalii privind conținutul metodologic al revizuirii, precum și o sinteză a modificării datelor statistice pot fi accesate în Secțiunea statistică.”
Comunicat BNR
Practic, a fost efectuată o revizuire ( denumită „benchmark” sau de referință, pentru a se deosebi de revizuirile curente, determinate în general de procesele curente de producție statistică, în care valorile estimate necesare unor decizii luate în timp util sunt înlocuite cu valori raportate) care se realizează pe plan internațional la intervale mai mari de timp (de regulă, cinci ani).
Explicația este că în anul 2014 a avut loc o revizie majoră a indicatorilor statistici ai sectorului extern și a conturilor naționale pentru toate statele UE, odată cu implementarea standardelor metodologice prevăzute de Ediția a VI-a a Manualului balanței de plăți și poziției investiționale internaționale elaborat de Fondul Monetar Internațional (BPM6).
Ce ar fi de reținut din această operațiune conformă cu cerințele europene este că deficitul de cont curent consemnat în perioada 2013 – 2018 a fost ajustat semnificativ în sus, adică valorile exprimate ca procentaj din PIB au scăzut vizibil, în timp ce poziția investițională externă, care descrie soldul investițiilor în economia națională, a rămas aproape neschimbat pentru anii amintiți.
De reținut că valorile cerute pentru tabloul de bord al echilibrelor macroeconomice la nivel european sunt de cel mult -4% din PIB pentru deficitul de cont curent și de -35% pentru poziția investițională externă. Cel din urmă indicator apare ca fiind destul de în regulă, deoarece ar fi fost extrem de dificil pentru un stat intrat relativ recent pe piața unică se încadreze în cerința specifică (doar Cehia a reușit acest lucru, de-abia recent) iar tendința este una de îmbunătățire.
Prin contrast, chiar și după recalcularea care a generat valori mai favorabile, deficitul de cont curent, care include balanța comercială, serviciile și fluxurile de bani trimiși înspre sau care ies din țară, a rămas, pentru anul trecut, ceva mai puțin dar tot în afara limitei de -4% din PIB. Asta, atenție, pe o traiectorie care arată mai îngrijorător pe ultimii ani, după recalcularea pe noua metodologie.
COMMENTS